FN-observatörer sänds till Aleppo

UTRIKES

Syrien. FN:s säkerhetsråd har enhälligt beslutat att sända observatörer till Aleppo. De ska övervaka evakueringen av människor i östra Aleppo och rapportera om situationen för de civila som stannar kvar i staden.

Det är första gången på flera månader som säkerhetsrådet har lyckats bli eniga i en fråga som gäller krisen i Syrien.

FN-uppdraget ska enligt resolutionen genomföra "adekvat, neutral övervakning och direkt observation av evakueringarna från östra Aleppo och andra stadsdelar".

Frankrikes FN-ambassadör François Delattre sade att den internationella närvaron kommer att förhindra Aleppo att förvandlas till ett andra Srebrenica, där tusentals män och pojkar dödades i en massaker 1995, när staden föll i bosnienserbiska styrkors händer.

"Bara propaganda"

Det är inte givet att den syriska regeringen låter observatörerna genomföra sitt uppdrag.

– Bara ytterligare en del av den pågående propagandan mot Syrien och dess kamp mot terrorismen, kommenterade Syriens FN-ambassadör Bashar Ja'afari.

Han sade att de sista "terroristerna" har lämnat sina fästen i vissa delar av östra Aleppo och att Aleppo kunde vara tömt till kvällen.

På tisdagen träffas utrikes- och försvarsministrarna från Ryssland och Iran, som stödjer den syriska regimen, och Turkiet, som ställer sig bakom några av de större revolterande grupperna, i Moskva för överläggningar om en lösning för Aleppo.

FN-sändebudet Staffan de Mistura har för avsikt att kalla till Genève den 8 februari.

Tusentals väntar

Omkring 5 000 människor har lämnat Aleppo i bussar från den sista delen av Aleppo som hållits av jihadister, sade Ingy Sedky, talesperson för Internationella rödakorskommittén.

– Vi kommer att fortsätta under dagen - och hur länge det än tar - evakuera de tusentals som fortfarande väntar, sade hon till AFP.

Bland dem som fått lämna Aleppo finns 47 svårt skadade barn, som suttit fast i ett barnhem i östra Aleppo. Flera av barnen befinner sig i ett livshotande tillstånd på grund av skador och uttorkning.

Evakueringen blev möjlig efter det att omkring 500 människor bussats ut från de belägrade shiadominerade byarna al-Foua och Kefraya nära Idlib, något som var ett villkor för att civila skulle få lämna den belägrade delen av Aleppo. Utväxlingen försenades av att fem av bussarna som skulle användas i evakueringen stacks i brand i söndags.

Svåra evakueringar

"Komplicerade evakueringar från östra Aleppo och Foua & Kefraya nu i full gång. Över 900 bussar behövs för att evakuera alla. Vi får inte misslyckas", twittrade Jan Egeland, som leder FN:s hjälparbetare.

En Reuters-reporter som besökte de återerövrade delarna av Aleppo såg stora områden som förvandlats till ruiner och även delar av den berömda Gamla stan förstörda.

Affärsidkare började återvända till sina butiker för att se om de kan fixas till.

– Vi är alla här för att se hur läget är. Vi vill inte lämna allt som det är, tillsammans vill vi återuppbygga allt igen, sade en av dem Jamal Deeb.

TT