Skandalens mittpunkt vill inte förhöras

UTRIKES

Sydkorea. Det sydkoreanska parlamentet har påbörjat sin utredning av president Park Geun-Hye och förhör hennes nära medarbetare och familjemedlemmar. Kvinnan i korruptionsskandalens mitt, Parks nära vän och livscoach Choi Soon-Sil, har dock inte velat låta sig förhöras.

Choi är ett av flera vittnen som inte vill höras av den parlamentariska kommittén som utreder korruptionsanklagelserna mot president Park. Choi har uppgivit att hon är vid svag hälsa och att hon måste förbereda sig för den rättegång som väntar henne.

Choi Soon-Sil anklagas för att ha utnyttjat sin ställning som vän till presidenten för att pressa stora företag på donationspengar och för att ha påverkat den sydkoreanska politiken, utan att inneha någon formell politisk tjänst.

Men ordförande i kommittén, Kim Sung-Tae, var fast besluten att få de frånvarande vittnena att infinna sig. 20 män i kostym blev tilldelade varsitt kuvert med namnet på de som uteblivit. De fick instruktioner att ta med "sitt" vittne till parlamentet samma dag och tillade att den som vägrade skulle göra sig skyldig till lagtrots och straffas med maximalt fem år i fängelse.

Men när eftermiddagens förhör inleddes var Choi Soon-Sils stol fortfarande tom och hennes syskonbarn dök upp i hennes ställe.

Under tisdagen förhördes cheferna för landets åtta största företagskonglomerat om pengarna de donerat till Choi Soon-Sils stiftelser. Förhören direktsändes och miljontals sydkoreaner följde dramat.

TT-AFP