Islamistpredikant prövas i USA

Publicerad:
Uppdaterad:

UTRIKES

London. Islamistpredikanten Abu Hamza al-Masri har till sist lämnats ut från Storbritannien till USA. Där ska han ställas inför rätta för terrorbrott och riskerar fängelse för resten av livet.

Abu Hamza flögs från en brittisk militärbas tillsammans med fyra andra terrormisstänkta natten mot lördagen, sade den brittiska inrikesministern Theresa May. En brittisk domstol gav i fredags klartecken för utlämningen, genom att avslå predikantens sista chans till överklagande.

Den brittiske premiärministern David Cameron sade sig vara mer än nöjd över att äntligen ha blivit av med honom.

Alla de fem utlämnade kallades att framträda i amerikansk domstol redan på lördagen, på Manhattan i New York eller i Connecticut. Rättegångarna mot dem väntas däremot dröja.

Hyllade terrordåd

Egyptiskfödde Abu Hamza åtalades 2004 i USA, anklagad för inblandning i ett gisslandrama i Jemen 1998, då 16 västerlänningar togs till fånga. Tre britter och en australier dödades när jemenitiska soldater stormade terroristernas gömställe. Han misstänks också ha försökt bygga upp ett träningsläger för terrorister i Oregon 1999-2000 samt för stöd till al-Qaida och talibanerna.

Den 54-årige predikanten är åtalad på elva punkter och riskerar upp till 100 års fängelse.

Abu Hamza verkade tidigare som imam i den radikala moskén i Finsbury Park i London. Där blev han ryktbar genom att hylla terrorattentaten i USA den 11 september 2001.

Svensk koppling

Hans namn har figurerat i de svenska fallen Ousama Kassir, dömd i USA, och Taimour Abdulwahab, som sprängde sig i Stockholm 2010. Till hans lärjungar räknas "skobombaren" Richard Reid och Zacarias Moussaoui, livstidsdömd för delaktighet i 11 september-attackerna.

Abu Hamza greps och dömdes 2006 i Storbritannien till sju års fängelse för uppvigling till mord.

Han flyttade till Storbritannien på 1970-talet, gifte sig med en brittisk kvinna och arbetade bland annat som dörrvakt på diskotek i London. Han har en krok som handprotes och är blind på ett öga, sedan han skadats i Afghanistan på 1980-talet.

TT-AFP-Reuters

Publicerad: