Kraftigt skalv i Indiska oceanen

Publicerad:
Uppdaterad:

Washington. Ett kraftigt jordskalv inträffade på lördagskvällen utanför ögruppen Nikobarerna i Indiska oceanen.

Skalvet hade magnituden 7,5 och dess epicentrum låg runt 15 mil väster om Nikobarerna och på cirka 34 kilometers djup, enligt USGS.

Samtidigt meddelade den Hawaii-baserade varningscentralen The Pacific Tsunami Warning Center att tsunamiberedskap rådde för bland annat Indien, Indonesien, Sri Lanka, Burma, Thailand och Malaysia.

Varningscentralen poängterade samtidigt i bulletinen att uppgifterna ska tjäna som underlag och rådgivning till de nationella myndigheterna "vars ansvar det är att utfärda varningar".

"Jordbävningar av den här storleken har potentialen att generera farliga lokala tsunamis och ibland även farliga regionala tsunamis längs kustremsor som är belägna inte längre än tusen kilometer från jordbävningens epicentrum".

Kort därpå meddelade dock varningscentralen att tsunamiberedskapen för Indiska oceanen hade nedgraderats för alla länder utom för Indien.

Sri Lanka utfärdade ändå en tsunamivarning sent på lördagskvällen svensk tid men drog tillbaka den några timmar senare.

Indiens tsunamicenter meddelade också att en 50 centimeters höjning av vattennivån på öarna närmast skalvet var att vänta. Det tillades dock att man inte fann detta "alarmerande".

TT-Reuters

Publicerad: