Utrikes

FN vädjar om 170 miljarder

UTRIKES

Världen. FN vädjar om rekordmycket pengar för att hjälpa det ökande antalet människor som lider av krig och naturkatastrofer i världen.

– Lidandet i världen har nått nivåer som inte setts på generationer, säger FN:s flyktingkommissarie António Guterres.

För att hjälpa 37 kris- och krigsdrabbade områden i världen vädjar FN för 2016 om humanitär hjälp på mer än 20 miljarder USA-dollar (motsvarande 170 miljarder kronor), rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Pengarna ska bistå 87 miljoner människor.

– Det är klart att det handlar om mycket pengar, men om du jämför med kostnaderna för militären, eller räddningspaket till det finansiella systemet, har vi helt klart råd, säger FN:s flyktingkommissarie António Guterres.

Konflikter eller allvarliga kriser pågår i 27 länder i världen och har drivit mer än 60 miljoner människor på flykt.

I Afrika har konflikter i Centralafrikanska republiken, Burundi, Nigeria, Sydsudan, Syrien och Jemen spillt över till grannländerna, vilket enligt FN nu innebär att totalt 37 länder befinner sig i farozonen.

Det stora antalet konflikter gör att den begärda summan för 2016 är fem gånger så stor som summan för ett årtionde sedan. Och att få ihop pengarna kommer att bli svårt, enligt nyhetsbyrån AFP. För 2015 har hittills mindre än hälften, 49 procent, av de 16,5 miljarder dollarna som begärts, samlats in.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes