Utrikes

Strid i FN om palestinsk flagga

UTRIKES

Mellanöstern. Det blåst upp till strid kring den palestinska flaggan i FN. Palestina, som har observatörsstatus, vill att den palestinska flaggan hissas bland medlemsländernas vid FN-högkvarteret i New York.

Israel protesterar och den israeliska FN-ambassadören Ron Proson anklagade i veckan Palestinska myndigheten för att "ännu en gång cyniskt missbruka FN" och för att försöka "kapa" generalförsamlingen.

Palestina har tillsammans med Vatikanstaten en särställning i FN som observatörsland. Ett försök att tillerkännas fullt medlemskap misslyckades 2012, även om generalförsamlingen då erkände Palestina som stat. Israel har ihärdigt bekämpat alla palestinska försök att ta plats i olika FN-organ.

Nu väntas generalförsamlingen den 10 september rösta om det palestinska förslaget att observatörsländers flaggor ska hissas utanför FN:s byggnader tillsammans med medlemsländernas. Diplomater uppger för Reuters att förslaget sannolikt kommer att gå igenom. USA har kallat förslaget "kontraproduktivt".

Vatikanen har valt en låg profil och tänker inte motsätta sig förslaget, men säger sig samtidigt nöjt med sakernas nuvarande tillstånd.

TT-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes