Kina hoppas på miljontals bebisar

Publicerad:
Uppdaterad:

Kina. Kinesiska myndigheter tror att liberaliseringen av landets strikta familjeplaneringspolitik ska ge tre miljoner fler födslar per år. Förhoppningen är att föryngra den åldrande arbetskraften och gjuta liv i ekonomin.

Med den nya tvåbarnspolitiken får ytterligare 90 miljoner kvinnor möjlighet att skaffa ett andra barn, enligt Wang Peian, vicechef på Kinas hälso- och familjeplaneringskommission. Av dem finns många med begränsade möjligheter att bli gravida, hälften är mellan 40 och 49 år, och andra som kan vara "motvilliga", tillägger han.

Men de med vilja och förmåga tros ge Kina omkring tre miljoner extra bebisar per år.

– Tvåbarnspolitiken kommer i det korta perspektivet driva konsumtionen på husmarknaden, utbildning, hälsovård, hushållning och dagliga förnödenheter och stimulera investeringar i relevanta sektorer liksom skapa fler jobb, säger Wang Peian, enligt AFP.

På längre sikt räknar han med en potentiell årlig tillväxtökning med 0,5 procentenheter, och en ökning av arbetskraften med 30 miljoner människor till 2050.

En del analytiker har dock luftat tveksamhet inför effekterna av tvåbarnspolitiken.

– Det kommer ta 15 år eller mer innan det här har någon som helst inverkan, säger ekonomen Edward Hugh.

Under 2014 föddes 17 miljoner barn i Kina. Det motsvarar uppemot 150 års födslar i Sverige -den svenska siffran förra året var enligt SCB 114 907.

TT

Publicerad: