Skottlossning efter Wilders tal

Publicerad 2015-05-04

USA. Två män har skjutits ihjäl av polisen utanför ett konferenscenter i utkanten av Dallas, USA, där en utställning med Muhammedkarikatyrer pågår. Ett stort säkerhetspådrag bevakade arrangemanget där den kontroversielle politikern Geert Wilders deltog.

Den högerpopulistiske Geert Wilders från Nederländerna hade just lämnat byggnaden, efter att ha hållit sitt tal.

"Jag är chockad. Jag hade just talat i en halvtimme om teckningarna, islam och yttrandefrihet och hade just lämnat området", skriver han i ett mejl till nyhetsbyrån AFP.

"Det här är en attack mot allas våra rättigheter", skriver Wilders och tillägger att han står under polisbeskydd.

Två dödade

Skottdramat inleddes på söndagskvällen när två män i en bil körde fram till entrén till Curtis Culwell center i Garland och öppnade eld. En säkerhetsvakt skottskadades innan angriparna sköts ihjäl av polisen. Vakten fördes till sjukhus men kunde lämna det efter vård, uppger polistalesmannen Joe Harn för nyhetsbyrån Reuters.

Efter skottlossningen stängde polisen dörrarna och tillät ingen att lämna byggnaden, medan området säkrades, skriver The Dallas Morning News. Bombtekniker tillkallades för att undersöka attentatsmännens fordon.

Karikatyrtävling

Det är organisationen American Freedom Defense Initiativ (AFDI) som utlyst en tävling med karikatyrer av profeten, med en prissumma på 10 000 dollar. Arrangemanget har kallats islamfientligt av kritiker, men arrangörerna hävdar att de bara utövar sin yttrandefrihet.

Karikatyrer av profeten Muhammed har tidigare väckt stor ilska bland troende muslimer och lett till attacker mot danska Jyllands-Posten och franska satirtidningen Charlie Hebdo. Svenske konstnären Lars Wilks avbildning av Muhammed som rondellhund har gjort att han måste leva under polisskydd.

"Ett krig"

AFDI:s ordförande Pamela Geller skriver på Twitter om skottlossning och väntan på bombtekniker. "Det här är ett krig", twittrar hon.

Även om polisen inte klart uttalat att attentatet var riktat mot arrangemanget skriver AFDI på sin Facebooksida: "Det här är ett krig mot yttrandefriheten. Vad ska vi göra? Ska vi kapitulera för de här monstren?"

AFDI har gjort uppmärksammade annonskampanjer mot islam runt om i USA och har engagerat sig i protester mot planerna på ett muslimskt center på Manhattan.

Beslutet om att ordna karikatyrtävlingen togs enligt The Dallas Morning News strax efter attentatet mot Charlie Hebdo i Paris i januari, då tolv människor dödades.

TT