Utrikes

Ödesmöten i EU om flyktingkrisen

UTRIKES

Flyktingkrisen. Solidaritet ställs mot pragmatism under två dagar som kan få stora konsekvenser för EU:s framtid. Först träffas migrationsministrarna, sedan stats- och regeringscheferna för att diskutera flyktingkrisen.

Mycket tyder på eftergifter till Ungern.

Det finns tecken på att det kommer bli ett kraftigt urvattnat kvotförslag som läggs fram på morgondagens ministermöte mellan ansvariga för migrationsfrågor i EU-länderna. Bindande kvoter kan slopas och signaler finns om att Ungern helt slipper att vara med, enligt AFP.

Även på stats- och regeringschefernas möte som går av stapeln på onsdag har signaler kommit om att tonen är en annan än tidigare.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk skriver på Twitter att flyktingarna måste få hjälp närmare sitt hemland. Resonemanget är enligt Reuters, ett av huvudnumren på onsdagens möte.

Långsiktiga strategier

Långsiktiga strategier ska också diskuteras där ett närmare samarbete med Turkiet och länder som gränsar till krigets Syrien ingår. På agendan står utökat stöd till FN:s livsmedelsprogram WFP och FN:s flyktingorgan UNHCR.

Dessutom ska ledarna prata om EU:s gränskontrollbyrå Frontex, huruvida den ska bli en fullskalig gräns- och kustbevakning, samt hur så kallade "hot spots" - platser där flyktingar kan samlas upp - ska skapas.

En halv miljon flyktingar har tagit sig till Europa i år och människor dör på haven nästan dagligen. En långsiktig lösning kräver att alla hjälper till, menar Tysklands förbundskansler Angela Merkel som backas upp av bland annat Sverige och Österrike.

Tillsammans med sin franska kollega Francois Hollande kommer hon den 7 oktober att tala till europaparlamentet, något som inte skett sedan 1989.

Hårdare ton

Men tonen inför EU:s ödesvecka är trots allt betydligt hårdare än tidigare. I ett tal på söndagen sade Merkel att det inte finns plats för ekonomiska flyktingar i Tyskland, bara de som flytt från krig.

– Vi är ett stort land. Ett starkt land. Men att framställa det som om vi ensamma kan lösa alla världens sociala problem är inte realistiskt, sade Merkel.

Merkels uttalande står i bjärt kontrast till tidigare utspel, möjligen symptomatiskt för en eftergift till flera av EU:s östliga medlemmar som konsekvent sagt nej till flyktingar i sitt land.

Samtidigt varnar Tysklands vicekansler Sigmar Gabriel att landet kan "överhopas" av 800 000 flyktingar innan året är slut.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes