Varnar för baguettebrist i Paris

Publicerad:
Uppdaterad:

Frankrike. Frankrikes försök att reformera arbetsmarknaden har fått en oväntad - och för många fransmän oönskad - konsekvens. Brist på nybakade baguetter hotar nu huvudstaden under semestern.

– Parisborna befinner sig i en grotesk situation. Många av bagerierna har beslutat att stänga samtidigt, och det har inte varit någon som helst samordning, säger brödbloggaren Rémi Héluin till Financial Times.

Tidigare har bagerierna varit tvingade att koordinera och rapportera in sina semestrar till lokala myndigheter, så att alla områden ska ha minst ett bageri öppet under semestermånaderna juli och augusti.

Systemet instiftades under franska revolutionen för att undvika brödbrist, men har nu avreglerats. Enligt Héluin har det lett till att två tredjedelar av Paris bagerier stängt under augusti.

– Det är betydligt svårare. Jag tvingas köpa mer skivat bröd från affären - och det är inte riktigt bröd, säger 30-årige designern Aude Debout, som bor i 12:e arrondissementet, till tidningen.

Franska medier tillbakavisar dock uppgifterna och anklagar sina brittiska kollegor för att överdriva.

– Bristen är inte större i år än tidigare år. För att vara ärlig: Vissa bagare är inte ens medvetna om regeländringen, säger Dominique Anract, chef för bagarnas intresseorganisation i Paris, till radiokanalen Europe 1.

TT

Publicerad: