Utrikes

Putin "godkände troligen" agentmord

UTRIKES

Storbritannien. En brittisk domare anklagar Rysslands president för att ha godkänt det spektakulära mordet på en avhoppare 2006.

Rapporten utlöste hätska ord mellan de båda länderna, men bara begränsade åtgärder.

Lönnmordet på den ryske ex-agenten Aleksandr Litvinenko genomfördes av säkerhetstjänsten FSB och godkändes "troligen" av president Putin själv, konstaterar utredaren Robert Owen.

Beskedet i den 328-sidiga rapporten - komplett med ritningar över uppmätt radioaktiv strålning i en hotellbar - var väntat, men orsakar ändå storpolitisk hetta.

Premiärminister David Cameron säger att rapporten bekräftar "det vi alltid trott": att mordet var en "statligt sanktionerad handling". Regeringen skärper nu riktade sanktioner mot två misstänkta, men en talesperson säger samtidigt att hotet från Daesh (Islamiska staten) gör att arbetsrelationer med Ryssland prioriteras högre än Litvinenkofallet.

En talesperson för Kreml kallar rapporten "ett skämt" och ryska UD avfärdar hela processen som ett försök att "svartmåla Ryssland" med hjälp av hemligt underrättelsematerial och anonyma vittnen.

"Starka indicier"

Brittiska åklagare har redan tidigare sagt att två ryska agenter av allt att döma förgiftade 43-årige Litvinenko med det radioaktiva ämnet polonium-210 den 1 november 2006.

Den 328-sidiga rapporten utgör enligt Owen, en före detta HD-domare, ett "starkt indiciemål" där Litvinenkos karriär och sista månader beskrivs i detalj, "polonium-spåret" följs genom London och ryska motiv att tysta honom utreds.

Litvinenko var en av Putins fränaste kritiker, med anklagelser om att presidenten iscensatte terrordåd mot sin egen befolkning, på 1990-talet jobbade ihop med den ryska maffian - och även ska ha varit pedofil.

De båda förmodade gärningsmännen, före detta FSB-livvakterna Andrej Lugovoj och Dmitrij Kovtun, har konsekvent nekat och Ryssland vägrar att lämna ut dem.

Vare sig de eller ryska myndigheter har kunnat förklara de extremt höga nivåer av radioaktiv strålning som uppmätts där de båda befann sig när de två gånger ska ha försökt förgifta sin tidigare kollega.

Familjen lättad

Litvinenkos änka Marina Litvinenko, som kampanjat i åratal för en officiell utredning, kräver nu att all rysk underrättelsepersonal slängs ut från Storbritannien och sanktioner mot de utpekade, inklusive Putin och Nikolaj Patrusjev, dåvarande chef för den ryska säkerhetstjänsten FSB, enligt BBC.

Oppositionella Labours Andy Burnham varnar regeringen för att ta alltför lätt på läget och frågar sig bland annat om fotbolls-VM 2018 verkligen ska genomföras i Ryssland.

Åtminstone för stunden tycks mordoffrets spådom i ett avskedsbrev efter tre veckors dödskamp förverkligad: "Du kanske lyckas tysta en man, men ropen av protester från hela världen kommer att eka, Vladimir Putin, i dina öron i resten av ditt liv."

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes