Flyktingvåg efter jihadistoffensiv

UTRIKES

Stockholm. Strider rasar mellan extremistgruppen Islamiska staten (IS) och kurdiska styrkor i norra Syrien. Över 60 000 syrier har flytt till Turkiet.

– IS kom till vår by och hotade alla. De bombade vår by och förstörde husen. De halshögg dem som beslutade sig för att stanna, säger Mohammed Isa, en av många flyende kurder, till Reuters.

Flera flyende vittnar om massdödande och halshuggningar. Jihadistgruppen befinner sig nu bara 15 kilometer från den viktiga gränsstaden Ain al-Arab och har de senaste dagarna tagit kontroll över ett 60-tal byar i området norr om Aleppo och Raqqa, längs med den turkiska gränsen. Det uppger organisationen Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Många människor har tagit sin tillflykt till Turkiet. Enligt Turkiets biträdande premiärminister, Numan Kurtulmus, ska närmare 60 000 ha flytt över gränsen, som hållits öppen till viss del.

Striderna har pågått i ett par dagar och jihadisterna ska ha använt sig av tyngre vapen och stridsvagnar, enligt SOHR. Ett 20-tal jihadister ska ha dödats. Kurdiska ledare har vädjat till det internationella samfundet om hjälp att förebygga "etnisk rensning" av gränsstaden.

Minst 300 kurdiska milismän har tagit sig in i Syrien för att stötta de kurdiska styrkorna i striderna mot IS.

TT