Utrikes

Ministrar vill ha bättre övervakning

UTRIKES

Stockholm. Ministrar från Europa och USA har kommit överens om att ökad övervakning av internet och resor behövs för att stoppa jihadistattacker. Reglerna om internet kommer dock inte påverka Sverige, enligt inrikesminister Anders Ygeman.

Efter ett ministermöte i Paris på söndagen släpptes ett gemensamt uttalande från ministrar från elva EU-länder samt den amerikanska justitieministern Eric Holder. I uttalandet betonades nationernas "beslutsamhet att gemensamt bekämpa terrorism", skriver AFP.

Utökade kontroller

Det är enligt ministrarna absolut nödvändigt att internetleverantörer samarbetar med regeringar för att övervaka och, om det behövs, ta bort material som "syftar till att uppvigla till hat och terror". Dessutom vill ministrarna införa hårdare kontroller av EU-medborgares resor. De vill också se ändringar av reglerna för fri rörelse inom Schengen-området för utöka informationsutbytet.

Sveriges inrikesminister Anders Ygeman säger dock att just de föreslagna internetreglerna inte kommer att påverka Sverige, eftersom det i Sverige inte finns lagar som förbjuder sådant material, till skillnad från andra länder i Europa.

Register mot terrorresor

Ygeman berättar att en av de viktigaste sakerna de kommit fram till är att det behövs bättre utbyte av information mellan länder samt att få ett passagerarregister på plats.

– Skälet till att vi vill använda den datan är att vi kan kartlägga resemönster för att på det sättet förhindra att folk reser som terrorkrigare eller för att planera terrorattentat, säger Ygeman till TT.

Ygeman påpekar också att den sortens data redan används av polisen för att stoppa narkotikasmuggling och det kommer finnas skydd för att förhindra missbruk. Exempelvis att tillgång till registret begränsas till vissa brott.

På frågan om det finns en risk för att nya lagar i kölvattnet på chockerande dåd kan bli förhastade svarar Ygeman att det är en självklar risk.

– Det är ingen bra tid att ta ny lagstiftning nu, säger Ygeman.

Men han tillägger att alla åtgärder som det talats om på söndagen var saker som diskuterades i Bryssel redan i december, innan dåden.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes