Hård ton i dansk flyktingdebatt

Stockholm. Kritiken växer kring slutsatserna i en dansk rapport om respekten för mänskliga rättigheter i Eritrea. Nu backar förra justitieministern från ett uttalande om att uppdraget att granska läget skedde på hennes initiativ.

I augusti sade förra justitieministern Karen Hækkerup (S) i en tv-intervju att det var på hennes initiativ som ett undersökningsteam från migrationsmyndigheten skulle skickas i väg.

– Jag slår på bromsen nu och sörjer för att Udlændingestyrelsen åker till Eritrea och undersöker om vi kan sända tillbaka de här människorna (eritreaner), sade hon till danska TV2.

I dag låter det annorlunda.

"Jag vill gärna understryka att jag inte haft att göra med vare sig uppdraget, utarbetningen av Eritrea-rapporten eller dess slutsatser", skriver hon i ett mejl till nyhetsbyrån Ritzau.

Kapplöpning

Hennes efterträdare på justitieministerposten Mette Frederiksen (S) har sagt att Eritrea-rapporten, vars slutsatser har underkänts av såväl källor, experter och några av författarna, tillkom på initiativ av myndigheten.

Casper Dall, politisk redaktör på Information, tror att Hækkerup med sina uttalanden ville skärpa tonen i flyktingdebatten.

– Det pågår en kapplöpning mellan regeringen och oppositionen om att vara hård i utlänningsdebatten och agera så mycket som möjligt inför den ökning man ser av asylsökande, säger han till Ritzau.

Skarp kritik

Udlændingestyrelsen har anklagats för att medvetet ha förvrängt informationen den fick när fakta samlades in för rapporten.

"Konklusionen man har nått fram till/konstruerat avspeglar inte min ståndpunkt. Faktiskt, när situationen i Eritrea tas i betraktande, finner jag den inhuman", skrev Tamrat Kebebe, som leder gräsrotsrörelsen Inter Africa Group, till Ritzau tidigare i veckan.

Professor Gaim Kibreab vid London South Bank University har tidigare meddelat att vill han dra tillbaka sitt bidrag till rapporten, eftersom han anser att hans uttalanden blev missbrukade och förvrängda.

TT