Utrikes

Dörrar stängs för syriska flyktingar

UTRIKES

Stockholm. Syrier får allt svårare att fly undan striderna i hemlandet, sedan grannländerna infört hårda begränsningar för hur många som släpps över gränsen. Nu måste omvärlden vara med och dela på bördan, enligt en ny rapport.

De senaste veckorna har Libanon i praktiken stängt sin gräns för nya flyktingar. Jordanien och Turkiet har satt upp hårdare krav för inresa, vilket fått flyktingströmmen att minska dramatiskt.

Förra året flydde i snitt 150 000 i månaden striderna Syrien, i oktober i år lyckades bara drygt 18 000 ta sig ut. Det säger två hjälporganisationer som kritiserar omvärlden för att ha lämnat Libanon, Jordanien, Turkiet och Irak i sticket.

Norska Flyktninghjelpen och International Rescue Committee (IRC) skriver i rapporten "Ingen utväg" att dessa länder har tagit emot över tre miljoner syrier sedan 2011. Samtidigt har länder utanför regionen tagit emot 50 000, mindre än två procent av det totala antalet flyktingar.

Nu har kapaciteten i grannländerna tänjts till bristningsgränsen, enligt rapporten.

"Det vi nu bevittnar är resultatet av vårt misslyckande att leverera den nödvändiga hjälpen till regionen. Vi är vittnen till en total kollaps av internationell solidaritet med miljoner av civila syrier", skriver generalsekreteraren i Flyktninghjelpen, Jan Egeland.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes