Utrikes

Rekryterade jihadister - greps

UTRIKES

Frankrike. Sex personer har gripits av fransk polis, misstänkta för att ha rekryterat potentiella jihadister. En källa säger till AFP att fem greps i staden Albi och en sjätte i sydvästra Frankrike.

Frankrike läker långsamt såren efter attackerna i Paris som kostade 17 människor livet under tre dagar i början av januari. Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve sa i ett uttalande att arresteringarna beordrats av domare i Paris som ett led i en utredning som inleddes för ett år sedan.

Männen som uppges vara i 30-årsåldern misstänks för att ha rekryterat blivande jihadister. De ska ha även ha försökt genomföra valutatransaktioner som väckte polisens uppmärksamhet.

Gripandet sker fem dagar efter att åtta personer misstänkta för samma brott gripits i Paris och Lyon. Fem åtalades i lördags medan de övriga är fortsatt häktade

För en dryg vecka sedan greps minst fem personer i en räd mot misstänkta jihadister i staden Lunel i södra Frankrike. Samtidigt grep belgisk polis tre män i staden Kortrijk. De misstänks ha kopplingar till "radikaliserade grupper".

Enligt uppgifter från fransk domstol är omkring 1 280 personer på plats, eller på väg att lämna Frankrike för att strida för jihad. Enligt premiärminister Manuel Valls övervakar myndigheterna nästan 3 000 personer involverade i "terrornätverk".

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes