Utrikes

Tio danskar har dödats i strider

UTRIKES

Syrien/Irak. Tio danskar dog i strider i Syrien och Irak under 2014. Vilka organisationen danskarna anslutit sig till vill säkerhetstjänsten inte gå ut med eftersom det befaras kunna störa utredningen.

Den exakta siffran kommer från dansk säkerhetstjänst och presenterades av justitieminister Mette Fredriksen inför danska justitieutskottet, rapporterar Ritzau.

Under det senaste året har 37 danskar rest till Syrien och Nordirak för att delta i strider, medan 35 har återvänt till Danmark. Enligt säkerhetstjänstens uppskattningar har totalt cirka 110 personer lämnat Danmark för att delta i striderna under de senaste åren medan 16 har mist livet.

Enligt en tidigare analys från Center for Terroranalyse har ett betydande antal danskar som deltagit i militär träning i Syrien skaffat sig praktiska färdigheter som skulle kunna användas för att genomföra terrorhandlingar i Danmark.

Enligt svensk säkerhetspolis har drygt 25-30 svenskar dödats i området sedan 2012.

– Det är svårt att få helt bekräftade uppgifter i en sådan här krigszon, säger Sirpa Franzén, pressekreterare på Säpo.

I början av januari dödades två män, 23 och 24 år gamla, från Örebro i strider i norra Irak. Männen ska ha anslutit sig till jihadistgruppen Islamiska staten.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes