Utrikes

Strider i Ukraina in till vapenvilan

UTRIKES

Ukraina. Staden Debaltseve stod i centrum för striderna i östra Ukraina timmarna innan vapenvilan skulle träda i kraft.

– Du kan fortsätta om du vill dö, sade en soldat vid en kontrollstation på vägen från Artemivsk till Debaltseve medan artilleriexplosioner ekade i bakgrunden.

Medier rapporterar med hänvisning till uppgifter från ukrainsk militär om långt över hundra attacker under lördagen.

– I morse var det mer skjutande än normalt. Det är alltid detsamma före en vapenvila, sade 52-åriga Donetskbon Marina till AFP.

Strider rasade runt den regeringskontrollerade staden Debaltseve i östra Ukraina. Enligt uppgifter ska rebellerna ha försökt omringa regeringsstyrkorna i staden, men Kiev förnekarde att det lyckats.

Intensiva strider fortsatte även i delar av området kring Luhansk.

Vapenvilan - satt att träda i kraft vid midnatt mot söndag ukrainsk tid, i linje med fredsavtalet från MInsk i torsdags - förutsätter även tillbakadragandet av tunga stridsmedel som bidragit till över 5 000 döda sedan konflikten bröt ut för snart ett år sedan.

Svårtytt avtal

Enligt Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys, är det ett svårtytt avtal som gynnar separatisterna på alla punkter.

– Avtalet har skrivits på ett sådant sätt att det bygger in ett mycket starkt incitament till frontförändring fram till det att avtalet träder i kraft.

– Detta innebär i praktiken att alla de framrycknngar som separatisterna gjort mellan september och midnatt kommer att tillfalla separatisterna, inklusive ytterligare erövringar som görs före midnatt.

Att västledarna skrivit under utan att veta vad avtalet innebär är inte troligt, menar han och citerar förbundskansler Angela Merkel: "Det här är inte fred men det är en strimma hopp", som betonar viljan av att på varje sätt undvika ett fullskaligt krig.

Ansikte utåt

Georgiens förre president Micheil Saakasjvili, känd för sin väst- och Natovänliga Saakasjvili attityd som inneburit hårda konfrontationer med Ryssland, har utsetts till topprådgivare åt Ukrainas president för att reformera det krigshärjade landet. Som chef för det internationella reformrådet väntar sig president Petro Porosjenko att Saakasjvili uppträder som landets ansikte utåt och representerar internationella intressen. Saakasjvili, som är efterlyst i sitt hemland och lever i exil utomlands, säger att Ukraina förtjänar en framtid utan korruption och orättvisor.

Saakasjvili var president i Georgien när landet 2008 utkämpade ett krig mot Ryssland om utbrytarregionerna Sydossetien och Abchazien.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes