Utrikes

Svensk polis sköt mot terrorist

UTRIKES

Köpenhamnsterror. Svensk polis kan ha medverkat till att förhindra att en massaker utbröt vid helgens attentat vid kulturhuset Krudttønden i Köpenhamn. Danska Politiklagemyndigheten bekräftar nu att de svenska poliserna som skyddade Lars Vilks på mötet sköt tillbaka mot terroristen.

Kirsten Dyrman vid Politiklagemyndigheten, den danska motsvarigheten till Särskilda åklagarkammaren, säger till danska TV2 att fem polisvapen undersökts, tre danska och två svenska och att alla avlossats

Sex tomma patronhylsor ska ha hittats vid Krudttønden. Hur många av dem som är danska respektive svenska är ännu oklart.

Två svenska poliser fanns på plats vid mötet. När gärningsmannen sköt besvarade en av de svenska poliserna elden, samtidigt som Lars Vilks fördes i säkerhet.

Konstnären, som kan ha varit målet att ett av helgens terrorangrepp i Köpenhamn, anser att den danska polisen har undervärderat hotbilden mot honom. Polisen har inte heller, enligt den svenske konstnären, beaktat att hotbilden troligen förvärrats efter terrorattackerna i Paris tidigare i år.

– De hade inte ökat säkerheten. Det var samma som det varit tidigare, säger Lars Vilks till nyhetsbyrån AFP.

I augusti 2007 publicerade flera svenska tidningar teckningar av Lars Vilks med profeten Muhammed framställd som rondellhund. Teckningarna väckte omfattande protester och Vilks blev ett hatobjekt för islamister.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes