Utrikes

Tusentals flyr strider i Burma

UTRIKES

Burma. De uppblossade striderna mellan armén och rebeller från regionen Kokang i norra Burma har lett till en stor flyktingström. Nu införs undantagstillstånd i regionen.

De burmesiska myndigheterna inför undantagstillstånd efter att strider efter sex års uppehåll brutit ut i Kokang, som bebos av etniska minoriteter.

Regionen ligger i vid gränsen till Kina. Myndigheterna där säger att man skärpt gränskontrollen efter att 30 000 människor den senaste veckan tagit sig över gränsen.

Ett kloster i staden Lashio i Shanstaten, 14 mil söder om konfliktområdet, har blivit ett provisoriskt skydd för tusentals som flytt våldet, de flesta med inte mycket mer än några plastpåsar med tillhörigheter. Många är arbetare från andra delar av Burma som har arbetat i staden Laukkai i Kokang, lockade av de höga lönerna som betalas ut i den kinesiska valutan.

Två personer skadades på tisdagen när en bilkonvoj från burmesiska Röda Korset attackerades. Det var första gången någonsin organisationens bilar angripits, säger en talesperson. Bilarna transporterade civila som flytt striderna Laukkai.

Armén har inlett en motoffensiv mot rebellerna som försöker ta Laukkai. I förra veckan dödades närmare 50 regeringssoldater i strider med rebeller.

TT-AFP-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes