Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Turister dödades i attack mot museum

Publicerad 2015-03-18

Tunisien. Minst 17 turister dödades och ett flertal skadades i samband med en terrorattack vid Bardomuseet i Tunis.

"Det var full panik", säger parlamentsledamoten Sayida Ouinissi.

Attacken riskerar att slå mot landets viktiga turistsektor.

Tunisien skakades på onsdagen av en av de värsta attackerna på många år. Två tungt beväpnade män öppnade eld mot turister som var på väg att kliva av bussar utanför det populära Bardomuseet, som ligger vid parlamentsområdet i den tunisiska huvudstaden. Männen tog sedan flera personer som gisslan inne i museet och det närliggande parlamentet utrymdes. Där arbetade ledamöter med en antiterroristlag.

– Det var full panik när vi hörde skotten och vi skyndade oss mot utgången, säger parlamentsledamoten Sayida Ouinissi i telefon till TT.

Attentatsmännen döda

Efter ett par timmar gick säkerhetsstyrkor in i byggnaden. Uppgifterna om det exakta antalet döda varierade under onsdagen. Premiärminister Habib Essid uppgav enligt Reuters att 17 utländska turister dödats, liksom en tunisier och en polisman. Även två gärningsmän ska ha dödats i samband med insatsen. Ytterligare två-tre misstänkta gärningsmän, som kan ha deltagit i attacken, jagas.

Det finns inga uppgifter om svenskar bland dödsoffren, uppger utrikesdepartementet. De döda turisterna ska bland annat ha kommit från Polen, Italien, Spanien och Tyskland.

Bardomuseet är känt för sina historiska samlingar och är en populär turistattraktion i Tunis. Landets kulturdepartement pekar ut det som det äldsta och viktigaste museet i Tunisien.

– Om museet var huvudmålet så ligger det nära till hands att tro att motivet var för att rikta in sig på turister, för att destabilisera ekonomin och därmed Tunisiens samhällssystem, säger Rickard Lagervall, islamolog vid Lunds universitet.

Attacken riskerar att slå hårt mot landets viktiga turistsektor, som störtdök efter arabiska vårens start 2010-2011.

Förhöjd hotbild

Tunisien har lyfts fram som ett framgångsexempel för den arabiska våren. Landet har sedan upproret genomfört flera fria val. Samtidigt är Tunisien ett av de länder där tusentals har lämnat landet för att strida för IS i Syrien och Irak och brottas mot ökade problem med våldshandlingar kopplade till islamistisk extremism. En förklaring är att det politiska engagemanget är lågt. Bara 1,6 procent är medlemmar i något politiskt parti, enligt George Fahmi, forskare vid Carnegies Mellanösterncenter.

– Det ger dig en bild av hur exkluderade tunisier är från den politiska processen. Det finns också en känsla av att vara förrådda; det var de som fick den förra regimen på fall, och nu är de helt utanför, vilket ger en grogrund för islamistisk extremism, säger han.

Han ser också en risk att terrordådet påverkar demokratiarbetet negativt.

– Det kan ge utrymme för dem som vill bekämpa terror med inskränkningar, säger han.

TT