Mejla

Wolfgang Hansson

”Kim Jong-un borde åtalas för krigsförbrytelser”

UTRIKES

Thomas Buergenthal har lite svårt för när president Donald Trump säger att han ”blivit kär i” Kim Jong-un.

För professorn och den pensionerade domaren finns det bara en plats för Nordkoreas ledare och det är på de anklagades bänk i en internationell krigsförbrytartribunal.

Få kan vara bättre lämpade än Thomas Buergenthal att göra den bedömningen.

Som unge pojke satt han i koncentrationsläger i Auschwitz och Sachsenhausen. Förhållandena var vidriga. De flesta barn dog av umbärandena eller i nazisternas gaskammare.

Så när hans mamma efter kriget började leta efter sin son fick hon beskedet att han omöjligen kunde ha överlevt. Ändå fortsatte hon resa runt och söka efter honom. Efter två år fann de varandra.

– Jag klarar fortfarande inte av att prata om det, säger Buergenthal med allvarlig min. Då bryter jag ihop och börjar gråta.

Poängen når ändå fram. Den som själv suttit i koncentrationsläger har en unik möjlighet att bedöma andra övergrepp. Buergenthal tvekar inte när han uttalar sig om Nordkoreas arbetsläger.

– Förhållandena där är de värsta jag har hört talas om. Värre än nazisternas koncentrationsläger.

Försökte få Trump att ta upp frågan

Förra året lade han tillsammans med två andra domare fram en rapport om de nordkoreanska lägren. På basis av vittnesuppgifter från fångar, avhoppade fångvaktare och regimföreträdare slog de fast att Nordkorea begår tio av de elva krigsförbrytelser som FN listar.

– Kim Jong-un borde tveklöst åtalas för krigsförbrytelser. Vi försökte få Donald Trump att ta upp frågan om lägren med Nordkoreas ledare men han vägrade. Han är orolig för att det skulle göra det svårare att nå en uppgörelse om Nordkoreas kärnvapen.

Buergenthal säger det som ett torrt konstaterande av fakta. Men så skakar han på huvudet och ansiktet spricker upp i ett leende som andas misstro.

– Men jag har svårt att smälta när Trump säger saker som att han ”blivit förälskad i” Kim Jong-un. Det är som om Neville Chamberlain kommit tillbaka till England 1938 och sagt att han blivit kär i Hitler.

Kim Jong-un och Donald Trump.

Vill inte vara i Assads skor

En annan sittande ledare som Thomas Buergenthal gärna skulle se åtalad är Syriens diktator Bashar al-Assad. Men inte heller i det fallet tror han på någon omedelbar framgång.

– Så länge inte Ryssland ändrar inställning lär det inte bli något åtal. Det krävs enighet i FN:s säkerhetsråd.

Ändå tycker han att det är av största vikt att man fortsätter samla in bevis för övergreppen som begås av regimerna i Pyongyang och Damaskus. Förr eller senare händer något som ändrar situationen. Då gäller det att dokumentation finns.

– Jag skulle verkligen inte vilja vara i Assads skor. Han vet inte från den ena dagen till den andra vad som ska hända med honom.

Vi träffas på Advokatsamfundets vackra kontor i Diplomatstaden i Stockholm. Den 84-årige amerikanske människorättsjuristen är här för att ta emot utmärkelsen Stockholm Human Rights Award. Han anses vara en av världens främsta experter på hur man skyddar mänskliga rättigheter. Han har bland annat suttit tio år som domare i den Internationella brottmålsdomstolen i Haag. Han är fortfarande verksam vid George Washington University Law School.

Sammanfattar läget

Han ursäktar sig för att han har lite svårt att gå, även med käpp. Ett antal diskar i ryggen har gett upp för gott.

– Fast det är en bra sjukdom i mitt jobb, där jag ändå tillbringar mycket tid sittande på en stol.

Han skrattar gott.

Lika uppmuntrad är han inte av läget för mänskliga rättigheter i världen just nu.

– Det ser inte lika bra ut som det gjorde innan president Trump tillträdde. Han är helt ointresserad av mänskliga rättigheter.

Följden har blivit att det inte längre finns någon press från USA mot ett antal länder.

– Det är därför vi ser utvecklingen mot mer auktoritärt styre i Polen, Ungern och en del andra länder. Även i fallet Saudiarabien har den amerikanska reaktionen på övergrepp uteblivit nästan helt.

Buergenthal lutar sig mott käppen innan han sammanfattar läget.

– Förr styrdes världen av hemska diktatorer. Nu styrs den i stället av idioter. Åtminstone i vårt fall.

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Kim Jong-Un

Nordkorea

Mänskliga rättigheter

Bashar al-Assad

Donald Trump

Internationella domstolen i Haag