Snowdens ryska exil kan bli tuff

Publicerad:
Uppdaterad:

Moskva. Edward Snowden har fått lämna flygplatsen i Moskva efter en mer än en månads väntan. Men den ryska exilen kan bli en utmaning för den spionanklagade amerikanen.

Snowden lämnade flygplatsen i Moskva häromdagen som en någorlunda fri man och står nu inför att försöka skapa sig ett nytt liv i Ryssland. Det kan bli tufft, i alla fall om andra avhoppares liv ger någon vägledning.

– Tidigare fall visar oss att livet är svårt för avhoppare, säger Lev Korolkov som har ett förflutet inom den sovjetiska underrättelsetjänsten KGB.

– De upplever en enorm intern stress som kan vara väldigt länge, ibland resten av livet - även för dem som stannade, som Kim Philby, säger han med hänvisning till den brittiske dubbelspionen som hoppade av 1963.

Philby satt i praktiken i husarrest en stor del av sina 25 år i Sovjetunionen. Han söp och led av ensamhet och depression.

Korolkov har sin åsikt klar om Snowdens situation:

– Han var fri bara så länge han befann sig i transitzonen.

Snowden är inte den första som arbetat för den amerikanska säkerhetstjänsten NSA som sökt sin tillflykt i Ryssland. De båda kryptologerna William Martin och Bernon Mitchell hoppade av 1960, under kalla kriget. De anklagade Washington för att spionera på sina egna allierade - precis som Snowden skulle komma att göra ett halvsekel senare.

Båda blev alkoholiserade, och Martin tyckte senare att han fattat ett dåraktigt beslut. Livet i Sovjetunionen var ingen dans på rosor, och avslöjandet hade snart spelat ut sin roll.

TT-Reuters

Publicerad: