Utrikes

Avakov: "Förhandlingar eller våld"

UTRIKES

Bryssel. Situationen i östra Ukraina ska lösas senast på fredag. Våld kommer att användas om förhandlingar inte lyckas, meddelar Ukrainas inrikesminister, Arsen Avakov.

– Det finns två möjligheter, en politisk via förhandlingar och en med våld, säger Avakov enligt Reuters till medier i samband med ett pågående regeringsmöte.

I ett ovanligt skarpt uttalande säger Tysklands förbundskansler Angela Merkel enligt Reuters att Ryssland "olyckligtvis" inte visat någon vilja att trappa ner spänningen i östra Ukraina.

– Därför kommer vi att fortsätta med det vi gjort tidigare: Att å ena sidan fortsätta dialogen, men å den andra sidan göra klart att Ukraina enligt oss har rätt att välja sin egen väg. Det är vårt krav. Ukraina måste få bestämma sin egen framtid, säger Merkel i ett anförande i det tyska parlamentet.

Rysslands president Vladimir Putin gjorde i dag i en rad olika uttalanden klart att man sätter stor tilltro till både lockrop och hot mot Ukraina.

Å ena sidan gav Putin order till premiärminister Dmitrij Medvedevs regering att låta Ukraina "i den just nu så svåra situationen" fortsätta njuta vissa fördelar från 2009 års gasavtal, däribland vissa kreditformer. Medvedev hade tidigare sagt att det fanns anledning till att byta leveransform så att Ukraina tvingas betala gasen i förskott.

Å andra sidan har Putin bett Medvedev att avvakta.

– Det förutsätter förstås att de går med på konsultationer. Gör de inte det så ska avtalen tolkas enligt bokstaven, sade Putin.

Fyrpartssamtalen mellan EU, USA, Ryssland och Ukraina - som aviserades i går - kan komma att hållas i Wien om en vecka, uppger en EU-källa för AFP.

– Intensiva samtal pågår inför fyrpartsförhandlingar den 17 april i Wien. Men en vecka är en lång tid . . . säger källan, som vill vara anonym.

Uppgifter om ett möte på utrikesministermöte kom från EU:s utrikesansvariga Catherine Ashton. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov har emellertid uttalat sin tveksamhet till om mötet verkligen kommer att bli av.

Samtidigt fortsatte ryska ledare att anklaga väst för konspirationer i Ukraina. Utrikesminister Sergej Lavrov antydde enligt Interfax att USA fört in väpnad personal från det privata säkerhetsföretaget Greystone i Ukraina. Dessa sägs ha agerat, förklädda till ukrainska soldater. Greystone anses vara efterträdare till det beryktade säkerhetsföretaget Blackwater, som varit aktivt i Irak och Afghanistan som ett slags legosoldater på uppdrag av USA.

– Vi har inte fått svar på våra frågor, hävdade Lavrov som också nämnde tisdagens slagsmål i det ukrainska parlamentet.

– Väst tiger och verkar tycka att detta är en uppvisning i demokrati och att allt detta är i sin ordning, sade Lavrov.

Interfax rapporterar från Luhansk att förhandlingar pågått hela natten om att förmå de män som ockuperat säkerhetspolisens högkvarter där att lämna byggnaden. En delegation lokalpolitiker uppges ha fått komma in i byggnaden och också fått lämna den. Det heter också att ett 50-tal personer släppts av ockupanterna.

Enligt officiella källor i Bryssel är EU-kommissionen beredd att inrätta en stödgrupp för Ukraina för att stabilisera landets ekonomi och hjälpa till med politiska reformer.

Gruppen väntas ledas av Stefan Füle, EU-kommissionär för utvidgning och grannskapspolitik, och ska koordinera den finansiella hjälpen till Kiev från EU:s medlemsstater och andra givare.

EU beslutade i mars om ett stödpaket till Ukraina på närmare elva miljarder euro, cirka 100 miljarder kronor. Bryssel har också erbjudit landet handelsförmåner värda cirka 500 miljoner euro om året.

Stödgruppens arbete kan också komma att omfatta Georgien och Moldavien, som väntas skriva på associationsavtal med EU.

Samtidigt väntas listan på ryska ledare som kan utsättas för EU-sanktioner att växa till över 100 personer.

Den ryska finanstidningen Kommersant uppger sig ha tagit del av en fem sidor lång genomgång med 107 namn. Den kan komma att kompletteras med personer i den nya ryska ledningen på Krim. Enligt Interfax källa i Bryssel väntas listan då öka till omkring 130 ryska medborgare, de flesta på hög nivå inom statsapparaten. Dessutom räknas fem "organisationer" in på sanktionslistan. En del av namnen har valts under möten mellan EU:s utrikesministrar.

EU utsätter redan ett 30-tal höga ryska makthavare för bland annat reserestriktioner.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes