WSF spår globaliseringens död

Publicerad:
Uppdaterad:

Belem. Den ekonomiska krisen är tecknet på att globaliseringen är döende. Nu behövs handling för att skydda de fattiga, sammanfattade arrangörerna när årets upplaga av World Social Forum avslutades i Brasilien på söndagen.

– Vi har samlats mot den nyliberala globaliseringen, och nu när denna globalisering håller på att förgöra sig själv så är det upp till oss att definiera hurdan värld vi vill ha, sade grundaren av WSF Candido Grzybowski.

En annan av organisatörerna, Fatima Mello, sade att krisen har tvingat rörelsen att förbättra sitt arbete.

– Vi har byggt upp ett stort nätverk mot krisen och vi kommer att ordna olika aktioner och kampanjer i år för att se till att de fattiga inte får betala priset, sade Mello.

Stor uppslutning

Den första stora protestaktionen blir mot G20-mötet i London i mars.

Arrangörerna gladdes åt den stora uppslutningen i år, där 133 000 människor från fackföreningar, religiösa samfund, miljöorganisationer och andra grupper deltagit.

Även om forumet startade 2001 som ett alternativ till World Economic Forum i schweiziska Davos så har det blivit allt mer fokuserat på sina egna aktiviteter. Närvaron i år av fyra vänsterpresidenter från Brasilien, Venezuela, Bolivia och Paraguay understryker enligt arrangörerna WSF:s ökande politiska tyngd. Mycket av uppmärksamheten i år har riktats mot USA:s nyvalde president Barack Obama. Många hoppas att han ska byta kurs på områden som miljöpolitik och ekonomi.

Kaotiska möten

Bland förslagen som kom ut av mötet återkom bland annat kravet på en internationell skatt på finansiella transaktioner.

Många av deltagarna var frustrerade över det kaos som präglat sammankomsten. Lieven Vanhoutte från den belgiska fackföreningen La Centrale Generale sade att mål och metoder ofta blandades ihop och beskrev många av de över 2 000 debatterna som "symboliska". Tanken att samla alla på ett ställe är god, summerade han.

Arlene Clemesha från en palestinsk organisation gladde sig åt att frågan om en bojkott av Israel kommit upp på dagordningen. Propalestinska grupper på World Social Forum uppmanade på söndagen till en världsomfattande bojkott av Israel och en aktionsdag den 30 april.

TT-AFP

Publicerad: