Maffiamän dödsdömda i Kina

Publicerad:
Uppdaterad:

Peking. Sex personer dömdes till döden i den kinesiska storstaden Chongqing på onsdagen för mord, utpressning, misshandel och andra brott kopplade till organiserad brottslighet.

"Den här organisationen kontrollerade Yubei-distriktet illegalt. . . och utförde kriminella aktiviteter mot markutvecklare och byggnadsföretag. Deras inflytande har varit vidrigt", meddelade domstolen i ett uttalande.

Domarna är kopplade till en stor myndighetsinsats sedan i juni mot korruption och brottslighet i staden, där hittills 1 500 misstänkta har gripits, däribland 14 högt uppsatta personer inom polisen och rättsväsendet.

Bland de gripna finns chefsjuristen Wen Qiang som ska ha samlat på sig en förmögenhet på över 100 miljoner kronor i mutor från maffiagrupper. Hans svägerska Xie Caiping har i sin tur ställs inför rätta för att ha drivit ett 20-tal spelhålor och mutat poliser.

Wen har dessutom anklagats för att ha våldtagit flera lokala stjärnor inom underhållningsbranschen, medan svägerskan påstås ha haft ett "stall" av 16 unga män som höll henne med sexuella tjänster.

Bakom myndighetsinsatsen står Chongqings partichef Bo Xilai, av många utpekad som en av Kinas framtida ledare.

TT-AFP

Publicerad: