EU satsar på bonusar i Pittsburgh

Publicerad:
Uppdaterad:

Bryssel. EU-länderna tänker fortsätta försöka få till stånd sanktioner mot banker som betalar för höga bonusar, visar läckta utkast inför torsdagens toppmöte.

När EU-ledarna samlas i Bryssel på torsdag till extra toppmöte, inkallat av statsminister Fredrik Reinfeldt i egenskap av EU-ordförande, är tanken att de ska enas om en gemensam politisk linje att driva vid det så kallade G20-mötet i amerikanska Pittsburgh i nästa vecka.

I Pittsburgh samlas regeringschefer för världens största ekonomier, som USA, Japan, och Tyskland, men också de snabbväxande Kina, Indien och Brasilien.

En mycket viktig punkt på dagordningen är utformningen av det förväntade klimatavtal som ska undertecknas i Köpenhamn senare i höst. Finanskrisens fortsatta hantering är ett annat huvudnummer.

Vid ett förmöte i London i förra veckan drev flera EU-ledare hårt kravet på att införa straff för banker som betalar sina höga direktörer för mycket i bonus, som ett sätt att hindra framtida finanskriser. En viss enighet om någon form av begränsning nåddes, men många oklarheter kvarstår kring exakt hur de ska se ut och när de ska införas.

När EU-ledarna samlas på torsdag blir bonusfrågan åter ett huvudämne, enligt ett utkast till uttalande som nyhetsbyrån AFP läst.

Enligt det bör G20 förbinda sig att anta bankbonusbegränsningar, med sanktioner som följd om de bryts. Bonusar ska knytas till långsiktiga prestationer, enligt utkastet. Högt uppsatta direktörer ska heller inte kunna skyddas vid misslyckade affärer, och systemet med aktieoptioner till direktörer ska ses över, enligt dokumentet.

TT-AFP

Publicerad: