Utrikes

Indiska mördare dödsdömda

UTRIKES

New Delhi. Indiske affärsmannen Moninder Singh Pandher och hans betjänt Surinder Koli ska hängas för mord på en 14-årig flicka - det första offret av en lång rad fattiga barn och ungdomar som dödades i Pandhers hus fram till 2006.

Domen meddelades av en domstol i New Delhi på fredagen.

– Bevisningen var stark, konstaterade efteråt en talesman för den indiska federala polisen, CBI.

När männen greps hittades rester av 19 barn och unga kvinnor i 57 plastpåsar som begravts i och omkring Pandhers hem i Delhi-förorten Noida. Koli har erkänt att han har mördat, våldtagit och i flera fall även ätit av offren. Pandher hävdade tidigare att han inte kände till vad betjänten sysslade med i huset, men blev till sist ändå åtalad för ett av morden.

Fallet har väckt stor uppmärksamhet och ilska i Indien, inte minst bland många fattiga som ansåg att polisen inte brydde sig om de fattiga barnens försvinnanden. Även polisutredningen och rättegången har omgärdats av skandaler.

– Jag är väldigt glad över att båda har dömts till döden. Det här kommer att skydda barnen - såväl de fattiga som de rika, sade den 14-åriga flickans far, Anil Haldar, på fredagen.

Om dödsstraffen kommer att verkställas är högst osäkert. Sedan 1995 har Indien endast avrättat en person, säkerhetsvakten Dhananjoy Chatterji som hängdes i augusti 2004 för att ha mördat och våldtagit en 14-åring 1990.

TT-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes