Oklart vart Arctic Sea är på väg

Publicerad:
Uppdaterad:

Madrid. Mysteriet med det ryskägda lastfartyget Arctic Sea fortsätter.

På tisdagen meddelades att det inte längre ska ligga kvar vid Kanarieöarna.

Den ryska ambassaden i Madrid och det spanska utrikesdepartementet sade att ryska myndigheter hade dragit tillbaka sin begäran om att få lägga till i Las Palmas. De visste inte vart det maltesiskt flaggade lastfartyget skulle sätta kurs.

Begäran återtogs formellt redan i fredags, samma dag som ryska åklagare säkrat bevis från Arctic Sea som togs över till ett ryskt krigsfartyg för att föras till Novorossijsk vid Svarta havet.

Viktor Matvejev, chef för bolaget som äger Arctic Sea, sade till den ryska dagstidningen Komsomolskaja Pravda på tisdagen att hamnmyndigheterna i Las Palmas inte lät fartyget lägga till eftersom det hade elva ryska militärer ombord.

Åtta personer - ryssar, ester och letter - misstänks ha kapat Arctic Sea med 15 mans besättning på svenskt vatten i Östersjön i juli. De misstänkta, som väntar på rättegång i Moskva, nekar till anklagelserna om kapning och kidnappning.

Ryska flottan fritog fartyget utanför Kap Verde i mitten av augusti.

Det har spekulerats i att fartyget hade någon hemlig militär last ombord men ryska utredare sade i lördags att det inte fanns något annat än finskt timmer med destination Algeriet i lasten.

TT-AFP

Publicerad: