Utrikes

Irlands ledning hårt utsatt i krisen

UTRIKES

Dublin. Irlands regering är den senaste i raden som ligger illa till efter sitt agerande i finanskrisen. I Dublin protesterade i helgen 120 000 människor mot regeringens sparpaket, premiärminister Brian Cowens popularitet har dalat och nu kräver oppositionen nyval.

Islands och Lettlands - och i viss mån Belgiens - regeringar har redan fallit till följd av utbrett missnöje kring hanteringen av den ekonomiska krisen.

Nu drabbas även Irland. Premiärminister Brian Cowens popularitet har störtdykt sedan den före detta "tigerekonomin" drabbades av lågkonjunkturen i början av förra året.

I helgen fylldes Dublins gator av en massiv demonstration anordnad av de irländska fackföreningarna, som sagt att protesten bara var första steget i en serie demonstrationer mot Cowens sätt att hantera krisen.

Enligt Cowen själv kommer landets ekonomi att krympa 10 procent inom två år. Drastiska åtgärder krävs för att lindra fallet, men regeringens sparpaket tänkt att rädda ekonomin har inte höjt premiärministerns anseende. Tvärtom.

Enligt paketet måste Irland spara över två miljarder euro för att förhindra kollaps. Planen är att 1,4 miljarder euro ska tas från 350 000 offentliganställdas pensioner, något som fått fackföreningarna att se rött.

Ilskan utnyttjas av oppositionen som kräver att Irland ska få chans att välja en ny regering som bättre kan hantera krisen.

– Det finns ett ledarskapsvakuum i regeringens topp. Regeringens agerande har bara gjort saken värre. Irland behöver en ny regering, med ett nytt mandat, som kan ta vårt land i en ny riktning, säger Enda Kenny, ledare för Fine Gael, det största oppositionspartiet.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes