Historiskt presidentval väntar i USA

Publicerad:
Uppdaterad:

USA. USA är ett steg närmare ett historiskt presidentval, där landets första kvinnliga presidentkandidat ställs mot en kontroversiell miljardär utan politisk erfarenhet. Men vägen dit lär bli lång och kantad av smutsiga utspel.

När supertisdagens valvakor tunnats ut och vallokalerna börjat städas kunde demokraten Hillary Clinton räkna hem segrar i sju delstater, inklusive de folkrika Texas och Georgia. Republikanen Donald Trump vann i lika många.

– Clinton har i princip säkrat sin nominering. Trump är inte lika nära som hon, men ligger bäst till. Och båda låter som de redan är presidentkandidater, säger Chris Galdieri, statsvetare vid Saint Anselm College i New Hampshire, till TT.

Fokus på Florida

Både Trump och Clinton höll sina segertal från festliga valvakor i Florida, en av de stora delstater som går till urnorna vid nästa stora drabbning den 15 mars. Då röstar även vågmästardelstaten Ohio som jämte Florida brukar ses som avgörande för att vinna presidentvalet i november.

– Nu måste vi skapa nya jobb och framtidens industri. Vi måste fortsätta, vi måste jobba vidare, vi måste bryta ner barriärerna, sade en lättad Clinton medan publiken skanderade "Hillary, Hillary, Hillary".

Den förra utrikesministern betonade också vikten av "kärlek och vänlighet" och lovade att läka sitt hemland. Trump kallade sig för en "enande person" men var hård i sina attacker gentemot demokraten.

– Att göra Amerika stort igen är så mycket bättre än att göra Amerika helt igen, dundrade han.

– Hon har varit där (i politiken) för alltid. . . Om hon fortfarande inte löst problemet kommer hon inte att göra det på fyra år.

Trump ett fenomen

Frida Stranne, USA-expert och forskare vid Högskolan i Halmstad och Svenska institutet för Nordamerikastudier (SINAS), förvånas över att tv-personligheten och fastighetsmogulen vunnit så stort - trots de senaste dagarnas utspel om bland annat Ku klux klan. Trump tog först inte tydligt avstånd från det stöd som förre Ku klux klan-ledaren David Duke gett honom, men backade senare.

– Han har brutit mot alla regler. Trump har ingen anständighet i sina uttryck och han kommer undan med det, säger Stranne.

Trumps närmaste rivaler i kampen om Republikanernas kandidatur vann precis vad de behövde för att inte ge upp. Floridasenatorn Marco Rubio tog sin första efterlängtade primärvalsseger i Minnesota. Texassenatorn Ted Cruz vann sin hemstat Texas samt Oklahoma och Alaska - och uppmanade som väntat Rubio att ge upp.

Den pensionerade hjärnkirurgen Ben Carson, som inte vunnit i en enda delstat, antydde att han "inte ser någon väg framåt för sig själv i 2016 års primärvalkampanj"

Frustration

Det splittrade motståndet spelar Trump i händerna, liksom den frustration som många väljare känner.

– Väljarbasen är arg på allt från uteblivna löneökningar till Obama, hans sjukförsäkringsreform och Iranavtalet. Och så ser de sina folkvalda i kongressen och upplever att de inte gör någonting. Trump är en "outsider" som de upplever förstår dem, säger Galdieri.

Clintons rival Bernie Sanders, som kallar sig demokratisk socialist, lovade fortsätta sin kampanj efter seger i fyra delstater. Men ingen av dem har någon betydande minoritetsbefolkning och Sanders har därmed inte bevisat att han kan vinna utanför sin bas av vita, liberala väljare.

TT

Publicerad: