IS-attack mot Kirkuk har slagits ned

Irak. Irakiska säkerhetsstyrkor har återtagit kontrollen över irakiska Kirkuk. Minst 74 jihadister från extremiströrelsen Islamiska staten (IS) har dödats i de senaste tre dagarnas strider. Samtidigt fortsätter kampen om Mosul.

– Attacken är över och livet har återgått till det normala, säger Kirkukprovinsens guvernör Najmeddin Karim till nyhetsbyrån AFP.

Angreppet mot Kirkuk inleddes i fredags och har betraktats som en motoffensiv från IS, som nu är hårt ansatta i miljonstaden Mosul. IS kontrollerar Mosul sedan sommaren 2014, men i förra veckan inleddes en Bagdadledd insats för att ta tillbaka staden från jihadisterna.

De regeringsledda styrkorna stötte under måndagen på hårt motstånd i Mosul, trots omfattande amerikanska flygbombningar mot IS-mål. Regeringsarméns framryckning har mötts av artilleribeskjutning, krypskytteeld och bilburna självmordsbombare, rapporterar AFP.

I helgen sade Turkiets premiärminister Binali Yildirim att turkiska styrkor bistår kurdiska peshmergasoldater i Mosulområdet med pansarvagnar och artilleriunderstöd. Turkiets inblandning i konflikten är kontroversiell i Bagdad och Iraks premiärminister Haider al-Abadi förnekar att Turkiet deltar i den militära operationen för att ta tillbaka Mosul från IS.

TT

Publisert: