Osäkerhet ökar om utpekad attentatsman

UTRIKES

Berlindådet. Det är oklart om den person som gripits för lastbilsattacken i Berlin är gärningsmannen, säger tysk polis.

Förbundskansler Angela Merkel utgår från att attacken var ett terrordåd.

Osäkerheten ökar nu om tysk polis har gripit rätt gärningsman. Chefsåklagaren Peter Frank säger på en presskonferens att man inte heller vet om det handlar om en ensam gärningsman eller om han hade medhjälpare.

Redan under natten greps en misstänkt gärningsman, en 23-årig asylsökande från Pakistan.

– Vi måste vänja oss vid tanken att han inte är gärningsmannen eller inte hör till en attentatsgrupp, säger Frank.

Varnar på Twitter

På Twitter skriver Berlinpolisen att den är på sin vakt eftersom den gripne förnekar inblandning i attacken vid en julmarknad nära Kurfürstendamm vid Kejsar Wilhelms minneskyrka i västra Berlin.

"Var på er vakt ni också", skriver polisen till allmänheten.

Enligt anonyma poliskällor till tidningen Die Welt är gärningsmannen fortfarande beväpnad, på fri fot och kan göra ytterligare skada.

Osäkerheten kring den gripne förstärks av att polisens utredare inte har hittat några blod- eller dna-spår från mannen i lastbilen. De har heller inte upptäckt några krutrester på honom.

Berörd Merkel

Tidigare framträdde en märkbart berörd Angela Merkel vid en kort pressträff. Förbundskanslern sade att händelsen är en attack mot hela det tyska samhället.

– Även om det känns svårt just nu, så måste vi hitta kraften att leva det liv som vi vill leva här i Tyskland: fritt, tillsammans och öppet.

Merkel kommenterade också uppgifterna om att den gripne kan vara en flykting från Pakistan. En 23-årig man som ännu inte fått sin asylansökan beviljad och inte finns med i några databaser över misstänkta terrorister.

– Jag vet att det skulle vara svårt för oss alla om det skulle bekräftas att den person som utfört dådet är någon som har bett om skydd och asyl i Tyskland.

Endast ett fåtal av de tolv offren har kunnat identifieras. Tillståndet för 30 av de 48 skadade är fortfarande allvarligt, uppger chefsåklagaren.

Merkel klandras

Händelsen har redan väckt politiska reaktioner i Tyskland. Till exempel lägger Frauke Petry, partiordförande i invandringskritiska AFD, skulden på Angela Merkel och hennes flyktingvänliga politik.

Österrikes inrikesminister Wolfgang Sobotka sade i en intervju med radiokanalen ORF att han bett landets regionala polisstyrkor att öka säkerhetsåtgärderna. Han efterlyser också utökade kontroller av flyktingar som rör sig längs med den så kallade Balkanrutten, för att få bättre möjligheter att kunna förhindra att utländska jihadister tar sig in i Europa.

TT-AFP-Reuters