Trump-lägret förnekar rysk koppling

UTRIKES

USA. Det är "en öppen fråga" om blivande presidenten Donald Trumps rådgivare konspirerade med Ryssland för att komma åt Demokraternas e-post i syfte att påverka utgången i presidentvalet. Det säger John Podesta, som ledde Hillary Clintons valkampanj,

Podesta framträdde på söndagen i tv-kanalen NBC:s program "Meet the Press".

Han sade att det är mycket oklart om det fanns ett samarbete. Enligt honom handlar det inte om vad Trump visste, utan vad hans kampanjmedarbetare visste och när de fick veta det.

– Var de i kontakt med ryssarna? Jag tror att det här fortfarande är öppna frågor.

"Snedvridet" val

På frågan om det var ett fritt och rättvist val svarade Podesta:

– Jag tror att det snedvreds av den ryska inblandningen.

Trumps blivande stabschef Reince Priebus sade i tv-kanalen Fox News att varken Trump eller hans medarbetare "kände till eller var i kontakt med ryssarna under hackningsattacken".

Han sade att redan själva frågan är "vansinnig":

– Självklart samarbetar vi inte med ryssarna.

Såväl republikanska som demokratiska senatorer vill tillsätta en kommitté med representanter för bägge partierna som ska granska "cyberattacker mot USA av främmande länder med fokus på Rysslands påstådda försök att påverka USA:s presidentval".

Ingen påverkan

I en ny opinionsmätning som NBC News och Wall Street Journal beställt säger 55 procent av de tillfrågade att de åtminstone är lite oroade över ryska hackningar. Men åsikterna går tydligt isär mellan demokrater och republikaner.

Av tillfrågade demokrater är 86 procent oroade, jämfört med 29 procent bland republikanerna. Men de flesta tror inte att rysk hackning påverkade utgången av valet.

Att Trump besegrade Clinton med hjälp av rysk hackning tror bara 37 procent. De som tror att det inte hade någon inverkan alls var betydligt fler - 57 procent.

När det gäller Trumps förhållande till den ryske presidenten Vladimir Putin anser 31 procent att han är "för vänlig", 24 procent att han inte är för vänlig och 44 procent har ingen uppfattning.

Fotnot: Enkäten gjordes bland 1 000 vuxna i mitten av december. Felmarginalen är 3,1 procentenheter.

TT