Utrikes

Annan diskuterar Syrien i Bagdad

UTRIKES

Tripoli. FN:s och Arabförbundets medlare Kofi Annan har nu anlänt till Bagdad där han träffar Iraks premiärminister Nuri al-Maliki för fortsatta diskussioner om hur syriska blodbadet kan få ett slut.

Innan dess uppgav Annan på en presskonferens efter sitt möte i Teheran i Iran att den syriske presidenten Bashar al-Assad sagt sig vara redo att försöka få ett slut på konflikten genom att starta om från början och bidra till att stävja våldet i de mest utsatta områdena.

Tidigare i dag dödades tre personer dödades i norra Libanon i samband med syrisk artilleribeskjutning. Och i natt avfyrades granater från Syrien som slog ned i norra Libanon efter skottväxling längs gränsen mellan de två länderna, uppger en libanesisk säkerhetskälla. Beväpnade män öppnade eld på bägge sidor om gränsen vid flera olagliga gränsövergångar, enligt källan, som tillade att granaterna avfyrats efter skottväxlingen.

Det finns inga uppgifter om dödade eller skadade. Flera familjer uppges ha flytt från gränsområdet Wadi Khalid.

Samtidigt framförde Syriens oppositionsallians SNC i dag budskapet att ett maktskifte i Syrien förutsätter att president Bashar al-Assad avsätts. "Vårt främsta mål är att fortsätta att följa revolutionens väg som vi slagit in på, och det syriska folkets vilja", sade den Uppsalabaserade ledaren för SNC, Abdulbaset Sieda, som i morgon anländer till Moskva för samtal om krisen i Syrien.

Frankrike fördömer Syrien för de senaste dagarnas granatbeskjutningar i norra Libanon, och uppmanar regimen att respektera grannlandets gränser. Frankrike stödjer också Libanon i beslutet att utöka den militära närvaron i de oroliga gränstrakterna, sade Bernard Valero, talesman vid Frankrikes utrikesdepartement, vid en presskonferens i dag.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes