USA: Assad vägrar avbryta våld

Publicerad 2012-03-14

Stockholm. Syriens president Bashar al-Assad böjer sig inte för FN-medlaren Kofi Annans begäran att avbryta våldet mot landets opposition, uppger tre höga regeringstjänstemän i USA för tv-kanalen CNN.

Kofi Annan är sändebud för både FN och Arabförbundet. Men när Kofi Annan framförde sin begäran vid ett möte med al-Assad i helgen svarade presidenten att han inte erkänner Annan som Arabförbundets företrädare.

Al-Assad ska också ha sagt att han inte gör någonting innan oppositionen lagt ner sina vapen.

Samtidigt på tisdagen hade de syriska styrkorna dödat sammanlagt 50-talet människor i staden Homs, uppger nyhetsbyrån AFP.

Annans talesman Ahmad Fawzi har bekräftat att presidenten svarat. Men innehållet i svaret avslöjade inte Fawzi, skriver AFP.

Annan kommenterade senare al-Assads svar med att säga att "frågor återstår".

I något som liknade kritik mot den syriska ledningen sade Annan att "tiden är allt och denna kris kan inte tillåtas att dra ut på tiden".

Storbritannien föredrar en maktöverföring till oppositionen framför att president al-Assad störtas i en revolution, sade premiärminister David Cameron.

Cameron möter president Barack Obama i Washington på onsdagen. De två ledarna samtalar då om våldet mot Syriens opposition och hur detta bäst kan bemötas.

TT