Uppgifter om dödligt polisvåld i Iran

Iran. För tredje dagen i rad har iranier protesterat mot president Hassan Rohanis regering. Uppgifter om att polisen tagit till dödligt våld florerar på sociala medier, och tillgången till internet har blockerats rapporterar medier på plats.

Myndigheterna svarade på ryktesspridningen på sociala medier genom att kort före midnatt lokal tid kapa internettillgången till mobiltelefoner, rapporterar nyhetsbyrån AFP:s reporter på plats i huvudstaden Teheran.

Landets kommunikationsminister anklagade ungefär samtidigt en populär tjänst för sociala medier för att uppmuntra "väpnat uppror".

Framför allt verkar ett videoklipp som lagts ut på sociala medier och som visar vad som påstås vara två unga iranier som skjutits ihjäl av polisen, ha fått protesterna att intensifieras, rapporterar Reuters.

Började mot höjda priser

De bådas livlösa kroppar var täckta med blod, och en röst i klippet beskriver att iranska säkerhetsstyrkor öppnat eld mot protesterande i den västliga staden Dorud och minst två har dödats, rapporterar Reuters.

De senaste dagarnas demonstrationer började som en protest mot ekonomiska svårigheter och höjda priser i landet, men har därefter övergått till att riktas mot den islamiska regimen i sig.

Tusentals människor har också samlats till regeringsvänliga manifestationer i flera städer. Statlig iransk tv har visat stora skaror av svartklädda människor vid ett möte i huvudstaden Teheran och staden Mashhad, där 52 regeringskritiska demonstranter greps tidigare i veckan.

Irans inrikesminister uppmanar människor att undvika "olagliga samlingar".

Tappade kontrollen

Demonstrationerna går ändå inte att jämföra med valprotesterna 2009, då som mest en miljon människor deltog, säger statsvetaren Trita Parsi på iransk-amerikanska rådet NIA. Både inriktningen och omfattningen skiljer sig åt.

– Då fanns tydliga ledare i alla fall till en början, nu är det mycket mer oorganiserat, vilket har både för- och nackdelar. Då var det mot valfusk, nu började det med en ekonomisk frustration som väldigt snabbt tog en mer politisk inriktning. Protesterna påbörjades tydligen av hårdföra konservativa motståndare till Rohaniregimen, men de tappade kontrollen ganska snabbt och det ledde till något mycket större än de räknat med, säger Trita Parsi.

För att protesterna ska leda till några större konsekvenser måste de bli mycket större, anser han.

– Om Rohaniregimen inte inser att det faktiskt finns väldigt legitima skäl för folk att protestera när det gäller ekonomi och en liberalare politik, kan man vifta bort demonstrationerna. Och det är ett stort misstag.

Björntjänst av Trump

Att USA:s president Donald Trump på Twitter stöttar protesterna ligger också demonstranterna i fatet.

– Trump har haft förmågan att ena befolkningen med regeringen, mot USA. Man har uppfattat Trump som farlig och smått galen. När han nu uttrycker sitt stöd för demonstrationerna blir det ännu lättare för regeringen att vifta bort dem.

Världen iakttar noggrant hur iranska myndigheter hanterar de protester som blossat upp i landet, säger Vita husets talesperson Sarah Huckabee Sanders, enligt BBC.

TT