Transpersoner i USA:s militär på måndag

USA. På måndag, den 1 januari 2018, är transpersoner för första gången välkomna att skriva in sig vid den amerikanska militären, uppger Pentagon.

Uttalandet kommer efter att Donald Trumps administration bestämt sig för att inte överklaga två appellationsdomstolars beslut.

Administrationen överklagade i förra veckan två federala domares beslut som satt stopp för presidentens planer på att neka transpersoner anställning i USA:s militär. Appellationsdomstolarna, en i Washington och en i Virginia, avslog Trumpadministrationens överklagan.

Advokaten Jennifer Levi, talesperson för organisationen Glad, som arbetar för homosexuella och transpersoners rättigheter, tycker att administrationens beslut att inte överklaga är "fantastiska nyheter".

– Jag hoppas att det här betyder att regeringen har förstått att de inte på något sätt kan rättfärdiga ett förbud, och att det inte är bra för militären eller för vårt land, säger hon.

Enligt en anonym källa som Reuters har talat med väntar Trumps administration på en studie från försvarsdepartementet. En studie som väntas ge svar på hur transpersoner inom militären skulle kunna förbjudas.

Försvarsdepartementet har fram till den 21 februari på sig att presentera resultatet för presidenten.

TT-Reuters