Trump rasar mot dom i omtalad dödsskjutning

UTRIKES

USA. En papperslös mexikansk man har friats för dödsskjutningen av en kvinna i San Francisco i juli 2015, ett fall som USA:s president Donald Trump använde flitigt under kampanjen som argument för en mur längs gränsen mot Mexiko och hårdare tag mot invandring.

"En skandalös dom i fallet Kate Steinle! Inte konstigt att människor i vårt land är så arga på illegal invandring", skriver den amerikanske presidenten på Twitter.

Den misstänktes försvarare hävdar att vapnet avlossades av misstag och anklagar Trump för att ha politiserat rättsprocessen.

– Från första dagen har det här fallet använts som ett sätt att underblåsa hat, splittring och massdeportationer. Det användes för att lansera ett presidentskap som bygger på en filosofi av hat mot andra, säger försvarsadvokaten Francisco Ugarte.

Kathryn Steinle sköts i ryggen när hon gick på en pir i San Francisco. Den misstänkte mannen hade tidigare blivit utvisad fem gånger och skulle utvisas igen när dödsskjutningen inträffade.

Mannen dömdes för olagligt vapeninnehav, men juryn ansåg inte att det fanns bevis för att vapnet avlossats med avsikt att skada eller döda.

TT-AFP-AP