Libysk grupp: Vi har släppt Gaddafis son

Publicerad 2017-06-10

Libyen. En väpnad grupp i Libyen uppger via Facebook att den har släppt den döde diktatorn Muammar Gaddafis son, Saif al-Islam. Han har hållits fängslad i staden Zintan i västra Libyen sedan 2011.

Milisgruppen Abu Bakr al-Sadiq-brigaden säger att Saif al-islam släpptes i fredags kväll, "14:e dagen i månaden ramadan", i enlighet med en amnesti utfärdad av regeringen som är baserad i östra Libyen.

Det nordafrikanska landet har två rivaliserande regeringar. Myndigheterna i östra delen av landet erkänner inte den FN-stödda regering som har sitt säte i huvudstaden Tripoli. Där dömdes Saif al-Islam 2015 till döden för sin roll i det blodiga försöket att slå ner revolten 2011.

Saif al-Islam, som länge sågs som en reformvänlig efterträdare till sin far, är efterlyst av Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten. Han stod på sin fars sida under det åtta månader långa inbördeskriget 2011 och togs tillfånga i öknen i Sahara när han försökte fly till Niger.

Med en doktorsexamen från London School of Economics var Saif al-Islam väl etablerad i London när upproret bröt ut i hans hemland. Han återvände då till Libyen och ska ha medverkat i regimens försök att krossa demonstranternas krav på demokrati.

TT-AFP