Brittiska gaymän får upprättelse

avAftonbladet

Storbritannien. Den lag som i Storbritannien blivit känd som "Turings lag" träder nu i kraft. Det betyder att de män som dömts för homosexuella handlingar i Storbritannien benådas i efterhand.

Homosexuella handlingar mellan män var olagliga i England och Wales fram till 1967, i Skottland till 1980 och i Nordirland till 1982.

"Det här är en verkligt stor dag. Vi kan aldrig göra skadan ogjord, men vi har bett om ursäkt och vidtagit åtgärder för att rätta till dessa oförätter." skriver justitieminister Sam Gyimah i ett uttalande.

Lagen har varit känd sedan i höstas, men nu har nu gått igenom alla nödvändiga instanser och kan därmed börja gälla.

Benådningen kallas Turings lag efter matematikern och krigshjälten Alan Turing. Han avskedades från sitt jobb och tvingades genomgå en kemisk kastrering efter att ha dömts för grov oanständighet 1952 för att ha haft sex med en man. Alan Turing tog livet av sig två år senare vid 41 års ålder. Han benådades postumt av drottningen 2013.

Lord John Sharkey som är en av dem som kampanjat för benådningarna säger att ungefär 65 000 män dömdes under lagarna, medan de fortfarande tillämpades. 15 000 av dem är fortfarande i livet.

De som gått bort får upprättelse automatiskt, men de som fortfarande är vid liv måste ansöka individuellt för att anklagelserna ska strykas ur deras belastningsregister.

Trots att av avkriminaliseringen för sexuella handlingar mellan män skedde 1967 i England var det först 2001 som samtyckesåldern för homosexuella sänktes till 16, samma som för heterosexuella.

TT-AFP-Reters

ARTIKELN HANDLAR OM