Gingrich klar som ambassadör till Vatikanen

Publicerad 2017-10-24

USA/Vatikanen. Affärskvinnan Callista Gingrich, som är gift med den ärkekonservative tidigare talmannen Newt Gingrich, väntas i dag sväras in som USA-ambassadör vid Heliga stolen. Där lär hon få visa prov på diplomatiska färdigheter, då påve Franciskus kritiserat president Trump för hans miljö- och invandringspolitik.

Gingrich utnämning godkändes av senaten i förra veckan med röstsiffrorna 70 mot 23. Både Donald Trump, som nominerade henne till posten i maj, och vicepresident Mike Pence väntas närvara när hon svär ämbetseden i Vita huset.

Nära Trump

Wisconsinfödda Callista Gingrich blev allmänt känd för amerikaner 2012, när hennes make Newt försökte vinna Republikanernas nominering inför presidentvalet samma år (men förlorade till Mitt Romney). "Spin-doctorn" Newt Gingrich anses stå president Trump nära, han förekom i spekulationerna om vem som skulle bli hans vicepresidentkandidat och han stod på Trumps sida när denne under kampanjen kritiserades för att ha liknat tv-ankaret Megyn Kelly vid en menstruerande bimbo.

Callista Gingrich arbetade för representanthusets jordbruksutskott när hon inledde en affär med sin blivande make, som då var gift och representerade Georgia i kammaren. Han skiljde sig och konverterade till katolicismen för att kunna gifta sig med henne - ett äktenskap som blev hans tredje.

Sedan 2007 har 51-åriga Callista Gingrich varit vd för Gingrich Productions, ett medie- och konsultbolag som är baserat i Arlington i Virginia. Hon beskrivs som musikintresserade och sjunger i en kör i sin kyrka i Washington DC.

Ingen Stockholmsambassadör

Trumpstyrets utnämning av ambassadörer har dragit ut på tiden. Fortfarande har ingen utnämnts till posten i Stockholm. I förra veckan nominerades dock Kenneth J Braithwaite, chef för ett sjukvårdsbolag och med en lång karriär i flottan bakom sig, till USA:s Norgeambassadör.

TT