Sverige står inför unik utmaning i FN

UTRIKES

FN. Efter nyår tar Sverige plats i FN:s säkerhetsråd - och ställs omedelbart inför ett gäng prövningar.

– Det blir en utmaning att först samordna med Obama-regeringen och sedan samordna med Trump-regeringen, säger fredsforskaren Peter Wallensteen.

Det är alltid en utmaning att gå in som ny medlem i säkerhetsrådet. Men att göra det som ordförandeland, när FN får en ny generalsekreterare och USA en ny president, det är något extra.

– Det är nog ganska ovanligt att ett helt nyvalt land ska vara med just vid en sådan övergång. Det får man säga är en ganska unik utmaning, säger Peter Wallensteen, professor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet.

Två strategier behövs

Samtidigt som Sverige får ordförandeklubban i säkerhetsrådet tar portugisen António Guterres över som FN:s generalsekreterare efter sydkoreanen Ban Ki-Moon. Knappt tre veckor senare, den 20 januari, svärs Donald Trump in. Att USA får en ny president, och i samma veva en ny FN-ambassadör i Nikki Haley, innebär att Sverige i praktiken måste förhålla sig till två amerikanska regeringar samtidigt.

– Det innebär att man dels måste samordna och lägga upp en strategi med en regering, och sedan en ny strategi med den andra. Man behöver alltså ha underhandskontakter med även den nya regeringen i USA.

Dels kan det skapa en möjlighet för Sverige att få en god relation till Nikki Haley, tror Peter Wallensteen. Dels kan det kanske bidra till att hon får en positiv start på sitt nya arbete och en positivare syn på FN.

"Ganska ovanligt"

Dessutom innebär den svenska rivstarten att Sverige kommer att hinna vara ordförande en gång till under sin tvåårsperiod i säkerhetsrådet.

– Det är också ganska ovanligt. Så det här blir ju väldigt bra för att få lära sig hur systemet verkligen fungerar, och då kan vi lägga upp en bra strategi för nästa gång, vilket sannolikt blir i april 2018. Det ger oss en chans att då ha förberett ärenden som vi själva tycker är viktiga, säger Peter Wallensteen.

Ämnesmässigt är det naturligtvis en fråga som är större än andra när Sverige tar över ordförandeklubban.

– Vad som kommer att hända i Syrien, om det blir någon större FN-operation där. Då måste den sättas ihop ganska snabbt i så fall. Det kan bli en verklig, substantiell utmaning.

TT