Expert: Mycket stor framgång för regimen

UTRIKES

Syrien. Rebellernas sammanbrott i Aleppo beskrivs som en mycket stor framgång för den syriska presidenten Bashar al-Assad och hans regim.

Men framöver är det inte alls säkert att regimen och Ryssland går armkrok på samma sätt som hittills.

– Nu finns det inga utsikter längre att oppositionen kommer att segra. Tidigare har det stått och vägt lite men nu finns det inte längre några sådana möjligheter. Det är ju naturligtvis i sig en mycket stor framgång för Assad-regimen, säger Per Jönsson, Mellanösternexpert vid Utrikespolitiska institutet, till TT om regimens seger i Aleppo.

Han påpekar att regimen nu kan lösgöra tiotusentals egna soldater och medlemmar ur allierade miliser att sätta in mot rebeller på andra håll i Syrien.

"Ingen poäng"

Segern i Aleppo togs med hjälp av ryska flygbombningar, iranska soldater och rådgivare samt milismän från Hizbollah-rörelsen i Libanon. Nu vill al-Assad sannolikt upprepa segerreceptet mot al-Nusrafronten (numera Jabhat Fatah al-Sham) i Idlib-området, och även här med hjälp av ryska stridsflygplan, säger Jönsson.

Men samtidigt tror han inte att den ryska presidenten Vladimir Putin tänker fortsätta gå i armkrok med al-Assad, bland annat av rent ekonomiska skäl.

– För Putin är det ingen poäng i att al-Assad vinner helt och hållet, för då kommer Ryssland och Iran ensamma få detta utfattiga, sönderslagna Syrien på halsen för all evighet.

Förhandla med rebeller

Jönsson tror att Ryssland och Turkiet, som har stort inflytande över de mer moderata rebellerna, kommer försöka tvinga al-Assad att acceptera i alla fall en miniversion av FN:s nuvarande fredsplan, och sätta sig och förhandla med vissa rebellgrupper.

Han bedömer också att det kan finnas lägen där USA:s framtida president Donald Trump, och EU, skulle kunna acceptera en eventuell överenskommelse från förhandlingarna - vilket skulle kunna få välsignelse i FN:s säkerhetsråd.

– Då finns det också en legitimitet för EU och andra som känner sig skyldiga att delta i återuppbyggnaden av Syrien, säger Jönsson.

TT