Jihadister gripna i Tunisien

UTRIKES

Tyskland. Tre personer har gripits i Tunisien, misstänkta för samröre med den utpekade Berlin-terroristen Anis Amri. Efter dådet har stödet för högerpopulistiska Alternative für Deutschland (AFD) skjutit i höjden i Tyskland.

De gripna i Tunisien ska vara Anis Amris systerson och två andra personer, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Enligt en kommuniké från det tunisiska inrikesdepartementet ska systersonen ha erkänt att han varit i kontakt med Amri, som uppges ha skickat pengar till släktingen. Enligt uttalandet uppmanade Anis Amri sin systerson att svära trohet till terrorrörelsen IS.

Sköts i Italien

Anis Amri jagades i hela Europa efter dådet i måndags, och sköts till döds av polis i Italien i fredags.

AFD noterar efter dådet en ökning med 2,5 procentenheter jämfört med förra veckan, och ligger på 15,5 procent av väljarstödet i Tyskland, enligt en undersökning som opinionsföretaget Insa har gjort på uppdrag av tidningen Bild.

Förbundskansler Angela Merkels parti, kristdemokratiska CDU tappar 1,5 procentenheter, men är med 31,5 procent dubbelt så stort som AFD. Socialdemokraterna, SPD, backar en procentenhet till 20,5 procent, enligt undersökningen.

Tunisiern Anis Amri har i en video som IS propagandakanal har publicerat svurit trohet till terrorgruppen.

Tolv döda

Amri kom till Tyskland i juli 2015 och bodde i Berlin sedan februari 2016. Hans asylansökan blev avslagen i juni, men han kunde inte omedelbart utvisas eftersom Tunisien inte erkände hans medborgarskap.

Lastbilsdådet har återigen sått tvivel kring förbundskanslerns flyktingpolitik, något som kan bli en huvudvärk för Merkel och CDU under valåret 2017.

Tolv människor dödades i måndagens lastbilsdåd och 48 personer skadades.

Opinionsundersökningen, där 2 083 röstberättigade deltog, genomfördes onsdag-fredag.

TT