Trump: Besked om ny FBI-chef inom kort

Publicerad 2017-05-13

USA. USA:s president Donald Trump kommer snabbt utse en ny FBI-chef efter att den förre, James Comey, under uppseendeväckande former sparkades i veckan. Enligt Trump själv kan efterträdaren vara utsedd redan nästa vecka.

– Det är mycket möjligt, svarade Trump på en fråga från en journalist ombord på presidentplanet Air Force One i samband med att han på lördagen reste till delstaten Virginia för att hålla tal till nyexaminerade studenter på Liberty University, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

På fredag den kommande veckan reser den amerikanske presidenten till Saudiarabien, och han bedömer att det kan vara klart med Comeys efterträdare innan dess.

– Vi kan fatta ett snabbt beslut.

"Högsta nivå"

Trump beskrev också de personer som kan vara aktuella för jobbet som "utomordentliga personer", "mycket välkända" och på "högsta nivå". Vita huset har tidigare uppgett att Trump har en lista med elva personer som kan tänkas bli aktuella för att leda den federala polisen FBI.

Enligt New York Times ska justitieminister Jeff Sessions och biträdande justitieminister Rod Rosenstein intervjua fyra kandidater till jobbet under lördagen. En av dem som frågas ut är Andrew McCabe, som har fått gå in som tillförordnad chef efter Comey.

I veckan frågades McCabe ut av senatens underrättelseutskott. Han förklarade då att James Comey varit mycket uppskattad på FBI och att han hade ett "brett stöd" inom myndigheten. Uttalandet stod i bjärt kontrast till ett av Trumps påståenden om att "kaos" rådde på FBI under Comeys styre.

Beskedet i tisdags att James Comey fått sparken med omedelbar verkan slog ner som bomb i det politiska USA.

Olika förklaringar

Snabbt drogs slutsatsen att skälet var att Comey offentligt bekräftat att en eventuell koppling mellan Moskva och president Trumps kampanjteam under valrörelsen var under utredning.

Vita huset har dock uppgett olika skäl till att Comey fick sparken. Först berodde det på hur Comey hanterade utredningen kring Hillary Clintons mejl, bland annat hur han offentliggjorde beslutet att lägga ned den.

Sedan hette det att det att Trump bestämt sig först efter att en rekommendation om avskedande kommit från justitiedepartementet.

Ungefär samtidigt sade Trump själv att Comey fick sparken för att han gjorde ett dåligt jobb. Därpå förklarade Trump i en intervju med NBC att han hade bestämt sig tidigare för att avskeda Comey. Trump sade då också att han i samband med beslutet tänkt på "den där ryssgrejen".

Den amerikanske presidenten kallade vid samma tillfälle Comey för en "posör" och "publikfriare".

Twittrade hotfullt

Enligt Trump har James Comey vid tre tillfällen bedyrat att han (Donald Trump) inte utreds av FBI. Dessa uppgifter har inte bekräftats, men i fredags twittrade den amerikanske presidenten hotfullt att "James Comey bör hoppas att det inte finns några 'band' med våra samtal innan han börjar läcka till pressen!".

Senare i en intervju med Fox News fick Donald Trump frågor om den hotfulla tweeten.

– Jag tänker inte prata om det. Allt jag vill är att Comey ska vara ärlig, och jag hoppas och tror att han kommer att vara det.

James Comey har inte uttalat sig i frågan men enligt en källa till CNN är han "inte orolig" över om samtalen med presidenten finns på band.

TT

Följ ämnen i artikeln