Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

FN-sändebud: IS vinner mark i Libyen

Publicerad 2016-02-20

Libyen. Libyen är fem år efter revolutionen ett land i kaos och anarki, där Islamiska staten varje dag vinner ny mark.

I fredags anföll USA ett IS-läger i Libyen med stridsflyg. Men bara libyerna själva kan stoppa terrorgruppen, säger FN-sändebudet Martin Kobler.

– Vi har under ett år sett hur Islamiska staten (IS) expanderar österut, västerut och åt syd. IS framfart måste stoppas och det kan bara göras av libyerna själva, säger Martin Kobler på telefon till TT.

Fem år efter den revolution som störtade diktatorn Muammar Gaddafi är Libyen ett land i totalt sönderfall. Två rivaliserande regeringar har kämpat om makten, "men ingen har kontroll över landet", konstaterar Kobler.

På marken är det istället olika militärfraktioner, milisgrupper, kriminella gäng, maffiagrupper - och Islamiska staten - som styr.

– Det finns områden i Sirtebukten som styrs av IS, och andra stora områden som ligger under deras intressesfär. Men det finns också brohuvuden i södra Libyen, mot grannländer som Niger och Tchad. Om IS i Libyen kopplas ihop med terrororganisationer i dessa grannländer söderut så vore det katastrofalt, säger Martin Kobler.

"Urtrötta på våld"

Den 62-årige tyske toppdiplomaten fick i november det otacksamma uppdraget att få de rivaliserande grupperingarna att enas om en enhetsregering. Själv har han definierat uppgiften som att "hindra att Libyen förvandlas till ett nytt Syrien".

I början av veckan kan Libyen ta ett stort steg närmare fred, då den nya enhetsregeringen - efter knappt ett års intensiva förhandlingar, bråk, strider och förvecklingar - ska godkännas i parlamentet.

– Mitt största hopp är att 95 procent av libyerna står bakom enhetsregeringen. De är urtrötta på våld. De är trötta på att få sina barn kidnappade på väg till skolan. Jag får även intrycket att milisgrupperna är trötta på att slåss.

Miljoner i behov av hjälp

Utmaningarna som väntar den nya regeringen är enorma. Efter fyra år av inbördeskrig finns det 24 miljoner vapen i landet - vilket är mer än tre per person. Ekonomin befinner sig i fritt fall och oljeproduktionen har sjunkit från 1,6 miljoner fat per dag 2011 till 350 000 fat i dag. Av landets sex miljoner invånare är 2,4 miljoner beroende av humanitär hjälp.

– Den humanitära situationen är förfärlig. Det är en skandal i ett oljerikt land, som skulle kunna ha råd att försörja sin befolkning.

"IS måste stoppas"

I bland annat USA har det höjts röster för en ny intervention i Libyen för att stoppa IS. Under fredagen dödades ett 40-tal personer i en amerikansk flygräd - den andra på tre månader - mot ett IS-läger nära staden Sabratha, väster om Tripoli.

– Islamiska staten kan inte tillåtas expandera på daglig basis, så något måste göras. Frågan är vem som ska göra det. När det gäller marktrupper kan det bara ske med libyska militärer. Om enhetsregeringen efterfrågar hjälp utifrån, så varför inte? Men först och främst handlar det om att skapa en nationell libysk militär, säger Martin Kobler.

TT