Uppskjuten FM-stängning skjuts upp

Publicerad 2016-12-06

Norge. Norska Fremskrittspartiets stortingsledamöter vill stoppa den kommande nedläggningen av FM-nätet i Norge, i strid med den egna regeringen. I veckan ska tre av partiets ministrar besvara frågor i Stortinget om beredskapen i landet kan upprätthållas utan det analoga radionätet. Men Fremskrittspartiets stortingsgrupp förklarar att man kommer att rösta emot en nedläggning oavsett vad partiets representanter i regeringen säger.

Oppositionen är kritisk till utspelet och menar att Fremskrittspartiet talar med dubbla tungor. Kristelig folkeparti anser att det är allvarligt att ett regeringsparti skapar osäkerhet runt landets beredskap.

– Att spela på rädsla för beredskapen är en mycket allvarlig fråga för ett land, säger partiets talesperson Geir Bekkevold.

På tisdagen skulle ett förslag från Senterpartiet om att skjuta upp släckningen av FM-nätet behandlas i Stortinget, men frågan sköts upp. FM-nätet i Norge ska enligt tidigare beslut börja stängas ned i fylket Nordland den 11 januari nästa år.

TT-NTB