EU inför sanktioner mot Kongo-ledare

UTRIKES

Kongo-Kinshasa. EU:s utrikesministrar kommer att frysa tillgångarna för de kongolesiska regeringstjänstemän som hålls ansvariga för att ha slagit ned protesterna i höstas, då ett 50-tal civila dödades.

Tjänstemännen kommer också att vägras inresa i vissa länder, uppger en hög EU-företrädare för nyhetsbyrån Reuters.

EU-beslutet, som fattades på fredagen och träder i kraft på måndag, liknar de sanktioner som USA infört mot tre generaler i Kongo-Kinshasa, också anklagade för att ha hindrat den demokratiska processen.

Demonstationerna den 19 och 20 september riktade sig mot president Joseph Kabilas planer på att behålla makten efter den 19 december, då hans mandat enligt FN löper ut. Internationella bedömare befarar att nya protester nu i december leder till än mer omfattande våld.

Samtidigt rapporterar FN:s flyktingorgan UNHCR att cirka 13 000 personer tvingats fly sina hem på grund av stridigheter i Kongo. Våldet är främst koncentrerat till landets sydöstra delar, där milisen Ninja Nsiloulou slåss mot landets armé.

– Situationen är också svår när det gäller hälsovård och utbildning, eftersom många statsanställda läkare och lärare har flytt, säger William Spindler, talesman för UNHCR, till AFP.

TT