Franske presidentens ex ny minister

Stockholm. Frankrikes tidigare presidentkandidat Ségolène Royal släpps in i värmen med nya jobbet som miljöminister. President Hollande passar samtidigt på att blidka Socialistpartiets vänsterflygel med utnämningen av den nedskärningskritiske Arnaud Montebourg.

Ségolène Royal, Socialistpartiets presidentkandidat i valet 2007, räknas från och med onsdagen till Frankrikes 16 ministrar. Royal levde fram till valförlusten ihop med den nuvarande presidenten François Hollande, och paret har fyra barn tillsammans. Enligt uppgifter i franska medier har Royal hittills stängts ute från Hollandes regering. Valerie Trierweiler, som Hollande var ihop med efter Royale, var helt enkelt för svartsjuk för att tillåta det, enligt nyhetsbyrån AFP. Men nu är Hollande singel igen.

Presidenten passade även på att blidka dem inom partiets vänsterfalang som kan ha muttrat över utnämningen av den tidigare inrikesministern Manuel Valls till premiärminister.

Landets nya ekonomiminister Arnaud Montebourg är en tydlig vänsterpolitiker som kritiserat EU-kommissionen för att hämma ekonomisk tillväxt genom besparingskrav.

EU kräver att Frankrike får ned budgetunderskottet till 3 procent innan 2015.

Den tidigare arbetsmarknadsministern, Hollandetrogne Michel Sapin, ersätter Pierre Moscovici som finansminister.

TT

Publisert: